Lounais-Häme

Vesi ei kuumentanut tunteita - Vesihuoltoliikelaitoksen avoimissa ovissa tyyni tunnelma

Soppatykki ja kuuma kahvi saivat väen kävelemään avoimista ovista Vesihuoltoliikelaitoksen varikolle. Kävijöitä kiinnostivat hernesopan lisäksi hulevesiasiat, vedenlaatu, laitoksen toiminta yleensä sekä Jyrki Jokisen luento vesihuollon forssalaisesta historiasta.

Viime aikojen kestopuheenaihe on ollut Forssassa vedenlaatu. Siitä keskusteltiin jonkin verran myös keittolautasten äärellä, mutta rauhalliseen sävyyn.

Talsoilassa asuvan Raimo Rämön mielestä vesi on ollut viime aikoina hyvälaatuista. Ainakin sen jälkeen, kun kiinteistöön vaihdettiin uudet puhdasvesisuodattimet.

-Muutama vuosi sitten veteen pääsi muualta verkostosta humusta ja se sotki veden täysin. Lopulta Vesihuoltoliikelaitos tuli ja vaihtoi uudet suodattimet. Sen jälkeen vesi on ollut kirkasta, Rämö kertoo.

 

Käyttöveden ongelmat ovat olleet tänä vuonna pahimmillaan Paavolassa. Vesijohtoveteen irronnut mangaani on kulkeutunut muualta verkosta Paavolaan, missä alueen asukkaat ovat kärsineet toistuvasti sakkaisesta vedestä.

Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkosen mukaan ongelmasta päästään eroon vielä tämän vuoden aikana. Paavolaan asennetaan uusi paineenkorotusyksikkö, jossa on mukana suodatusjärjestelmä. Vanhassa paineenkorotusyksikössä ei ole ollut suodatusta, koska järjestelmä ei mahtunut yksikköön.

-Yksikkö on toiminnassa noin neljän viikon kuluttua.

Paakkosen mukaan vanha paineenkorotusyksikkö on imenyt kaupungin vesijohtoverkosta irronneen sakan Paavolaan. Koska yksikössä ei ole ollut suodatusta, sakka on kulkeutunut kiinteistöjen käyttöveteen. Suodatuksen puuttuminen on aiheuttanut vastaavanlaisen ongelman myös verkoston toisessa päässä eli Tölöllä ja Vieremässä.

-Kun paineenkorotusyksikön suodatus saadaan toimintaan, vedenlaatu on Paavolassakin hyvä, Paakkonen vakuuttaa.

 

Vesihuoltoliikelaitoksen avoimien ovien tapahtumassa laitoksen varikolla ja toimistolla vieraili keskiviikkona parisen tusinaa forssalaista.

Jyrki Jokinen piti esityksen vesihuollon historiasta Forssassa. Jokinen on kirjoittanut Forssan vesilaitoksen eli nykyisen Vesihuoltoliikelaitoksen historiikin, joka ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Jokisen mukaan hänen teoksessaan pääsevät esille myös vesihuollon piirissä esiintyneet ongelmat ja kiistat. Yksi näistä on vesihuollon tuloutus kaupungille, mikä Jokisen mukaan on nostanut vesihuoltomaksut kohtuuttomalle tasolle.

-Onneksi tuloutusta on päätetty kohtuullistaa, Jokinen sanoi kuulijoilleen.

Avoimien ovien päivä oli Forssan Vesihuoltoliikelaitoksen juhlavuoteen liittyvä tapahtuma. Laitoksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic