Lounais-Häme Forssa

Vesi vetoaa taiteilijaan — Soili Mahlanen puki ajatuksensa taideteoksiin

Soili Mahlanen alleviivaa veden symboliikkaa ja valokylpyjen hentoudellaan puhuttelevaa vetovoimaa Vinkkeliin ripustamassaan näyttelyssä.
Soili Mahlanen ja kuluvan vuoden maalauksia edustavat tutkielmat Portaan ja Teuron kevättalven näkymistä. Kuva: Tapio Tuomela
Soili Mahlanen ja kuluvan vuoden maalauksia edustavat tutkielmat Portaan ja Teuron kevättalven näkymistä. Kuva: Tapio Tuomela

Maiseman tarina symboloi veden estetiikkoineen kuvataiteilija Soili Mahlasen ajatuksissa niin kosketusta ja liikettä kuin pysähtymistäkin.

– Maiseman tarina on myös kokemuksen syventämistä ja jalostamista. Visuaalisten herätteiden lisäksi maisema voi olla tietyssä paikassa syntyvä kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu eri aistien yhteisvaikutuksesta, taiteilija täydentää.

Vesi liittyy hänen mukaansa taiteeseen vahvana elementtinä sekä maisemamaalausten aiheena että tunteiden ilmentäjänä ja vertauskuvana.

– Kun osaa katsoa, vesi avaa ilmaisuun sielun maisemia, joista voi tulkita erilaisia syvyyksiä tällaisessa esittävässä taiteessakin, Soili Mahlanen summaa.

Tammelassa asuva taiteilija on pukenut kuvataiteesta tuntemiaan ja tulkitsemiaan ajatuksia Forssan kirjaston yläkerrassa sijaitsevaan näyttelytila-Vinkkeliin ripustamansa näyttelyn töihin. Esillä on yhteensä 45 teosta, jotka koostuvat pääosin öljyvärimaalauksista täydennettynä muutamalla pastellityöllä.

Lähes kaikki ”Maiseman tarina…kosketus” nimekseen saaneen katselmuksen töistä edustavat Mahlasen ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville asettamaa tuotantoa. Teoksista 19 on syntynyt hänen edellisen, kaksi vuotta sitten Forssan museolla pitämänsä, Maisemia kotiseudusta -näyttelyn jälkeen.

Myös muut näyttelyssä paikkansa saaneet aikaisemmat teokset edustavat taiteilijan Maiseman tarina ja kosketus-teemakokonaisuuden henkeä. Näytettä Soili Mahlasen varhaisimmasta taiteesta antaa pöllöä poikasineen tummaan syvyyteen kallistuvassa maailmassaan esittävä maalaus vuodelta 1982.

Huomionarvoisena täydennyksensä näyttely saa taiteilijan yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin media-alalla opiskelevien kanssa toteuttamasta infojulisteesta. Sen myötä taiteilija avaa katsojalle kookkaassa formaatissa vaivattomasti luettavissa olevia ajatuksiaan taiteen syntyvaikutteista.

Muhkean infotaulun sanomaa täydentää sananmukaisen valaisevasti muutenkin kuin näyttävällä koollaan huomiota vangitseva Kevät-maalaus tältä vuodelta. Saaren kansanpuiston parkkipaikalta avautuva näkymä paljastaa valossa kylpevän Lounais-Hämeen pirtin osana Suujärveä ja siihen kuuluvaa saarta. Vihreyteensä puhkeava luonto on yhtä aikaa läpikuultava ja hennon sävykäs.

Vastakohtaa Kevät-maalauksen valoisuudelle näyttelystä löytyy kesäyön hämämäryyshetkeä henkivässä Kaksin-maalauksesta. Nainen ja mies ovat tänä vuonna syntyneessä teoksessa hakeutuneet toisiinsa kiinni rannalla. Järven pinta ja metsän reuna luovat taustalla sommitteluun jännitettä, johon matalalta paistava täysikuu tuo toisaalta alleviivaavan, mutta samalla myös mystisyydellään rauhoittavan efektinsä.

Kaiken kaikkiaan Soili Mahlanen esittäytyy kuitenkin Maiseman tarina…kosketus-näyttelyssä valokylläisyydessään valokylpyihin yltävien näkymien tulkkina. Asiaa tuovat esiin osaltaan välimerelliset teokset sekä oman kotiseudun tutut talvinäkymät, joiden maalaamiseen kuluvan vuoden alkukuukaudet antoivat poikkeuksellisen otolliset mahdollisuudet.

Mutta, taitelijan vettä kohtaan tuntema vetoavuus ansaitsee vielä täydennyksensä. Kysymys on hänen mukaansa yksinkertaisesti ihmiskunnan syvimmiltä ja kaukaisimmilta alkulähteiltä ammentamasta sekä pysyvästi yhteiseksi syntyneestä mytologiasta.

– Veden tärkeyttä, sen pyhyyttä ja tuhoavuutta ilmaistaan eri tahoilla samankaltaisin kuvin. FL

Soili Mahlasen ”Maiseman tarina…kosketus”-näyttely on esillä Forssan kirjaston yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä 30.11. asti. Taiteilija on paikalla lauantaisin kello 10–14.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic