Lounais-Häme Forssa

Vesihelmessä kuvataan Ylen uimakoulusarjaa – Viihdeuimalan altaat suljettu kuvauspäivien aamuina

Viihdeuimalassa kuvataan Ylen Galaxissa ja Areenassa esitettävää uimakoulusarjaa vielä neljänä päivänä tammi-helmikuussa. Tavoitteena on opettaa uimataitoja kouluikäisille.
Koulutussuunnittelija Tero Savolainen (vas. taka-alalla) ja ohjaaja Lassi Verkko antoivat altaan reunalta viime hetken ohjeita seuraavaa ottoa varten uimakoulusarjan kuvauksissa. Altaassa kuvattavina olivat uimaopettajat Liisa Ojala (oik.) ja Aki Hurula sekä sarjan forssalaiset uimakoululaiset. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulutussuunnittelija Tero Savolainen (vas. taka-alalla) ja ohjaaja Lassi Verkko antoivat altaan reunalta viime hetken ohjeita seuraavaa ottoa varten uimakoulusarjan kuvauksissa. Altaassa kuvattavina olivat uimaopettajat Liisa Ojala (oik.) ja Aki Hurula sekä sarjan forssalaiset uimakoululaiset. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vesihelmen kuntouima-altaassa tapahtuu. Mikrofoni liikkuu edestakaisin hieman vedenrajan yläpuolella ja yksi kamera kuvaa uima-altaan reunalla. Toinen kameramies on vedessä ja kuvaa välillä myös veden alla samalla kun viisi koululaista ja kaksi opettajaa harjoittelevat liikkumista vedessä.

Välillä tuottaja-ohjaaja Lasse Verkko huutaa “poikki”. Sitten siirrytään uuteen kohtaukseen.

Suunnilleen tältä näytti Ylen uimakoulusarjan ensimmäinen kuvauspäivä. Uimakoulusarja esitetään aikanaan nuortenohjelma Galaxissa Ylen TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Innostusta uimataitojen kartuttamiseen

Uimakoulusarjan nimikin kertoo, mistä ohjelmassa on kysymys. Tavoitteena on parantaa uimataitoa, mutta sarjassa ei keskitytä vain uimaliikkeiden harjoitteluun. Tavoitteena on harjoitella kaikkea vedessä liikkumista, syvyys- ja pituussukellusta, uimahyppyjä ja lisäksi pelastusliivien käyttöä.

Sarjan teossa tiiviisti mukana olevan Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Tero Savolainen kertoo, että ohjelman tavoitteena on toimia innostuksen lähteenä lapsille ja nuorille uimataitojen kartuttamisessa.

– Tv ja sosiaalinen media tavoittavat nuoret hyvin ja he seuraavat näitä ohjelmia. Ohjelmassa he näkevät, miten eri asiat pitää teknisesti suorittaa ja sen jälkeen niitä on helpompi harjoitella itse kaverien tai vanhempien kanssa uimahallissa tai luonnonvesissä. Uimataito on yksi asia, jota tarvitsee harjoitella myös omalla ajalla, Savolainen selvittää.

Vesihelmessä kuvataan Ylen Galaxiin uimakoulusarjaa. Uimaopettaja Aki Hurula opastaa Janni Lehtiselle selkäkroolin liikkeitä. Etualalla tuottaja-ohjaaja Lasse Verkko Netverkko-tuotantoyhtiöstä.

Forssalaisille tuttuja bongattavaksi

Toisena uimakouluopettajana sarjassa nähdään Forssan Vesihelmessä työskentelevä Liisa Ojala. Hän oli mukana jo kaksi vuotta sitten Ylen Pikku Kakkoseen tehdyssä uimakoulusarjassa.

Ojala kertoo, ettei sarjaan mukaan lähtemistä ei kovin pitkään tarvinnut miettiä.

– Nämä ovat aivan ohittamattomia mahdollisuuksia, ei niitä kannata jättää väliin, Ojala kuvailee.

Ojalan lisäksi sarjassa nähdään muitakin forssalaisia, jotka jotkut saattavat myös tunnistaa. Sarjan kuusi uimakoululaista ovat Talsoilan ja Tölön koulujen oppilaita.

Ojala kuvailee ensimmäisen kuvauspäivän sujuneen hyvin. Erityisen tyytyväinen hän on nuoriin uimakoululaisiin.

– Oppilaat näyttivät teknisesti hyvännäköistä tekemistä, Ojala kehuu.

Liisa Ojalan mukaan sarjassa ei opiskella ryppyotsaisesti uintitekniikoita, vaan tarkoitus on tehdä opettelusta myös hauskaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Liisa Ojalan mukaan sarjassa ei opiskella ryppyotsaisesti uintitekniikoita, vaan tarkoitus on tehdä opettelusta myös hauskaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Samaa mieltä on toinen sarjan opettajista, helsinkiläinen Aki Hurula.

– Lapset ovat tosi hyviä oppijoita. He kuuntelivat ohjeita ja tekivät mitä neuvottiin. He tekivät meidän hommamme helpoksi, Hurula suitsuttaa.

Vesihelmi soveltuu kuvauksiin

Savolainen kertoo, että Etelä-Suomessa on toistasataa uimahallia, joista Vesihelmi katsottiin kuitenkin sopivimmaksi kuvauspaikaksi.

– Teillä on upea halli täällä. Täällä on tosi hyvät puitteet, tämä on sopivien yhteyksien päässä ja lisäksi yhteistyö Vesihelmen kanssa on sujunut hyvin, Savolainen kiittelee.

Kuvaukset aiheuttivat ensimmäisenä kuvauspäivänä jonkin verran hämmennystä Vesihelmen asiakkaissa, koska allasosasto ei ollut asiakkaiden käytössä kuvausten aikana. Vesihelmi tiedotti etukäteen poikkeuksesta, mutta ainakaan tiistaina viesti ei ollut kaikkia tavoittanut.

Kuvauspäiviä Vesihelmessä on vielä neljä kappaletta ja silloin kuntouintiallas, porealtaat, niskasuihkut sekä vesiliukumäki ovat pois yleisön käytöstä kello 8–12. Kuvaukset jatkuvat tämän viikon torstaina sekä tiistaina 4.2., torstaina 6.2. ja perjantaina 7.2. Muina aikoina altaat ovat tavalliseen tapaan yleisön käytettävissä. FL

 

Juttua muokattu 29.1. klo 11.45

Korjattu nimivirheitä kuvateksteistä: Uimakoululaisen nimi on Janni Lehtinen. Uimakoulusarjan tuottaja ja ohjaaja on Lasse Verkko.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat