Lounais-Häme Forssa

Vesihelmessä valmistui sankareita – Tapahtumassa pääsi kokeilemaan myös merenneitona polskuttelua

Uimataitojen lisäksi vesisankarit osaavat myös pelastaa ja pelastautua.
Matilda Räikkönen opetteli ensiapupisteellä oikeanlaista elvytystä vettä nielleelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Matilda Räikkönen opetteli ensiapupisteellä oikeanlaista elvytystä vettä nielleelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan viihdeuimala Vesihelmessä jaettiin sunnuntaina diplomeita Vesisankareille. Diplomin saivat Vesisankarit-hankkeeseen osallistuneet lapset.

Yksi diplomin saaneista oli Vesilahdelta Vesihelmeen saapunut Matilda Räikkönen, jolta ensiavun antaminen veden varaan joutuneelle sujui hyvin.

– Ensiavun antamista on näytetty koululla, mutta aiemmin en ole päässyt itse kokeilemaan. Opin tekniikan, joten pystyn auttamaan tarvittaessa, Räikkönen kertoo.

Räikkönen oppi muun muassa sen, että vettä niellyttä ei pidä alkaa elvyttää painelulla.

– Ensin pitää puhaltaa, sen jälkeen vasta painellaan.

 

Suomen Punaisen Ristin Forssan osaston hallituksen puheenjohtaja Olli Salo kertoo, että hukuksissa olleen elvytys pitää aloittaa viidellä puhalluksella, jotta hänelle saadaan happea vereen ja happipitoinen veri liikkeelle. Sen jälkeen jatketaan taktiikalla 30 painallusta, 2 puhallusta. Tavallista tajutonta aletaan elvyttää suoraan rytmillä 30 painallusta, 2 puhallusta.

Ensiapupisteellä nuoret oppivat myös, että aikuisenkaan henkilön kääntäminen kylkiasentoon ei vaadi valtavia voimia.

– Hyvin on käynyt väkeä tässä ensiapupisteellä. Olemme muistuttaneet, että puhelimeen kannattaa ladata 112-appi, Salo kertoo.

 

Koululiikuntaliiton koordinoiman Vesisankarit-hankkeen tapahtumien tavoitteena on tarjota vesiliikuntaelämyksiä ja innostaa kaikenikäisiä ihmisiä harjoittelemaan vesillä liikkumisen taitoja. Tapahtumaa olivat Vesihelmen oman väen lisäksi tekemässä Vesikaste oy, sukellusseura GummiWihta, Vesihelmen Uimaseura ja SPR:n Forssan osasto.

Merenneitouinnissa käytetään nimensä mukaisesti merenneidon pyrstöä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Merenneitouinnissa käytetään nimensä mukaisesti merenneidon pyrstöä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tapahtumassa pääsi kokeilemaan erilaisia vesi- ja pelastustaitoja, snorklausta ja sukeltamista tai merenneitopyrstöllä uimista. Jälkimmäistä kokeili myös Fanni Mäkinen.

– Televisiossa olen nähnyt merenneitoja, mutta merenneitouintia kokeilin nyt ensimmäistä kertaa. Kivaa oli, mutta vaikeampaa se on kuin tavallinen uinti, Mäkinen kertoi.

Merenneitouinnin on tuonut Suomeen Vesikaste oy:n yrittäjä, muun muassa vauvauinneista tuttu Arja Lundeqvist.

– Merenneitouinti on levinnyt ympäri Suomea. Siitä on tullut myös aikuisten keskuudessa suosittua ilmeisesti siksi, että se on hyvää keskivartaloharjoittelua. Liike lähtee vartalosta. Jaloilla tehdään perhospotkuja ja käsillä erilaisia liikkeitä. Lapsethan tykkäävät peuhata veden alla, Lundeqvist kertoo. FL

Edit 1.4.2019 klo 8:18 

Korjattu elvytyksen rytmi.

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic