Lounais-Häme

Vesihuollon kalliit lunnaat

Selvitys pohtii Portaan vedenottamon perustamista yhteistyössä Tammelan kunnan ja Forssan vesihuoltoliikelaitoksen kesken.

Investointieurojen ohella keskiössä on, miten rakentaminen, omistus ja kulut jaetaan Tammelan ja Forssan kesken. Forssan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen kuvaa, että kulut pyritään jakamaan sen mukaisesti, kumman puolen tarpeista ne aiheutuvat.

Vesihuoltoliikelaitoksen kiinnostus kohdistuu Tammelan Portaasta saatavaan veteen. Tammelalla on ohella intresseinä Portaan kylän viemäröinti, Liesjärven puhdistamosta luopuminen ja vesihuollon varmuuden parantaminen kylillä.

– Kunhan saadaan konsulttiselvitys tehtyä, eurot jonoon ja päätökset puolin ja toisin, sitten voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen, summaa Paakkonen.

– Kesään mennessä täytyisi tulla jonkinlainen päätös.

Portaan ja Liesjärven kyläläiset odottavat tietoa, miten vuosia seissyttä vesi- ja viemärihanketta aletaan hoitaa vai pitääkö voimat keskittää kylien välisen siirtoviemärin ja uuden jätevedenpuhdistamon rakentamiseen.

Ensisijainen vaihtoehto on rakentaa yhdysvesijohdon rinnalla siirtoviemäri Liesjärven ja Portaan kylien välille ja vetää viemärilinja Portaasta Riihivalkamaan ja sieltä Forssan jätevedenpuhdistamoon. Liesjärven ja Portaan vesiyhtiöt saisivat samalla varavesilähteen, eivätkä olisi enää vain yhden vedenottamon varassa

Toissijainen vaihtoehto on rakentaa uusi jätevedenpuhdistamo putkistoineen Portaan ja Liesjärven välille. Tällöin portaalaiset pääsisivät viemärin piiriin ja liesjärveläiset saisivat vanhan puhdistamon pois järven rannalta.

Liesjärven Veden Matti Knuutila hoputtaa päätöksiä, sillä Liesjärven puhdistamo ikääntyy ja sen kapasiteetti käy vähiin. Kolmas vaihtoehto on hänen mukaansa rakentaa vain Liesjärvelle uusi jätevedenpuhdistamo, jos Portaan–Forssan siirtoviemäri ei ota toteutuakseen ja jos Porras ei tule mukaan kimppaan.

Kustannukset Portaan suunnan vesi- ja viemäriverkostosta nousevat joka tapauksessa merkittäviksi. Niin yhdysvesijohto, Forssan vesilaitoksen suunnittelema vedenottamo kuin siirtoviemärikin ovat kukin miljoonaluokan investointeja.

Suurhanke Portaan–Riihivalkaman–Forssan vesi- ja viemäriverkostosta on muhinut niin kauan, että valtion vesihuoltotöitä ja avustuksia ei enää ole tarjolla kuten takavuosina. Selvitettävänä on, voisiko hankkeeseen saada maaseudun kehittämisrahaa tai valtiolta investointitukea huoltovarmuuden nimissä.

Forssan vesihuoltoliikelaitoksella on nykyisin lupa 700 vesikuution ottoon vuorokaudessa Portaan Kellarimäestä. Luonnollisen pohjavedenoton aloittamisen jälkeen on Paakkosen mukaan vuoro tutkailla, voiko tekopohjavettä muodostamalla tehostaa vedentuotantoa. Auki on, kuinka paljon ja mistä vettä harjuun pumpattaisiin tekopohjaveden muodostamiseksi. Pumppausvaihtoehdot ovat Vääräoja ja Ilmetynjoki.

– Täytyisi saada tehtyä päätös luonnollisen pohjaveden otosta eli Portaan vedenottamon perustamisesta, ennen kuin aletaan suunnitella tarkemmin toista vaihetta. Nyt siihen ei kannata laittaa yhtään enempää euroja, Paakkonen linjaa.

Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava harmittelee yhteistyön takkuamista, kun riittävää lisävesilähdettä ole tahtonut yrityksistä huolimatta löytyä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic