Lounais-Häme

Vesihuollossa pitkä investointilista

Vesihuoltoliikelaitos on investoimassa merkittävästi vesivarmuuden ylläpitoon ja parantamiseen. Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen sanoo vesivarmuuteen investoimisen olevan välttämätöntä lähivuosina.

Viime kesästä veden jakelua ovat haitanneet pitkittynyt sakkaongelma mangaanin ja kalkin sakkautuessa verkostossa. Vieremän vedenottamon vedenkäsittelylaitteistoa ollaankin uudistamassa merkittävästi. Myös Linikkalan vedenottamon vesi johdetaan Vieremän vedenottamoon käsiteltäväksi.

Näin kaikki vesijohtoverkostoon johdettava vesi käsitellään Forssassa keskitetysti ensin Vieremän vedenottamolla.

Lisäksi vesivarmuutta ollaan parantamassa Jokioisilta Vieremän vedenottamolle valmistuvan runkolinjan lisäksi aloittamalla Tammelan Portaan Kellarimäen 1. vaiheen rakennustyö vedenottokaivojen ja pumppaamoalueen putkistojen rakentamisella ensi vuonna.

Vuonna 2019 Portaan vedenottamon tulisi olla siirtovesijohtoineen valmis johtamaan vettä Tammelan lisäksi myös Forssaan. Vuonna 2020 suunnitelmissa on hakea lupaa Portaan vedenoton tehostamiseen tekopohjaveden muodostamisella.

Vesihankkeita rahoitetaan lainalla. Forssan kaupunginhallitukselle ja edelleen tehtävän esityksen mukaan vesihuoltolaitoksen lainantarve on ensi vuonna 1,75 miljoonaa euroa ja vuonna 2019 vielä 1,25 miljoonaa euroa.

Paakkonen ennakoi, että ensi vuonna vesitaksoja ei tulla vielä tarkistamaan, vaan tuntuvat taksojen korotukset ovat luvassa vuonna 2019. Vesihuoltoliikelaitos toteutti myös Sortohaan jätevesipuhdistamon saneerauksen ja laajennuksen lainanotolla, josta velkaa on vielä maksamatta lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Vesihuoltoliikelaitoksen tämän vuoden tulos on painumassa 119000 euroa miinukselle, kun kaupunkiemolle on tilitetty 1,35 miljoonaa euroa konserniavustusta.

Ensi vuonna tuloutusvaatimusta kaupunki on laskemassa 250000 eurolla ja sen jälkeen 100000 eurolla vuosina 2019 ja 2020. Näin tuloutus olisi kaupungille vuonna 2020 kaikkiaan 900000 euroa.

Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta hyväksyi budjettilinjaukset omalta osaltaan viime torstaisessa kokouksessaan.

Johtokunta käsitteli myös kesän ja osin syksynkin vesijohtoverkostoa vaivannutta sakkaantumista. Johtokunta päätti, että häiriöistä ei hyvitetä asiakkaiden vesimaksuja. Johtokunta katsoi, että ongelmat ovat aiheutuneet vesihuoltoliikelaitoksen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta esteestä.

Kohtuudella ei vesihuoltoliikelaitosta voida edellyttää ottamaan tätä huomioon eikä sitä kaikkea huolellisuutta noudattaen olisi voitu välttää tai voittaa, johtokunta arvioi.

Kokouksessa Mari Penttilä (sd.) teki vesihuoltojohtajan esityksestä poikkeavan esityksen mutta se raukesi kannattamattomana. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic