Lounais-Häme

Vesimaksujen korotuksille ei näy loppua

Jätevesimaksuja tullaan nostamaan Forssassa ensi vuonna todennäköisesti noin 10 prosenttia. Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkosen alustavien laskemien mukaan suurehko korotus on tarpeen, jotta vesihuoltoliikelaitoksen tulos saadaan plussan puolelle.

-Kotitalousasiakkaalle, joka on liittynyt sekä jätevesiviemäriin että käyttöveteen on korotus noin 6-7 prosentin suuruinen, Paakkonen tarkentaa.

 

Korotuksen suuruuteen palataan tarkemmin syksyllä talousarvion ja -suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Nykyinen jätevesimaksu on 2,62 euroa kuutiolta. Käyttövesi maksaa 1,79 euroa kuutiolta.

-Olemme olleet vesimaksujen osalta aika lailla koko maan keskiarvon tuntumassa, mutta nyt kohonneet korkeammalle puolelle. Uskon, että muutaman vuoden kuluessa palaamme keskiarvoon, mutta paljon riippuu siitä, mihin suuntaan veden kulutus kehittyy, Paakkonen toteaa.

 

Vesihuoltolaitoksen suunnitelmissa oli korottaa sekä käyttövesi- että jätevesimaksuja tälle vuodelle neljä prosenttia.

Korotusta ei kuitenkaan tehty, koska talousarvion laadinnan aikaan kuviteltiin, että tänä vuonna otetaan käyttöön hulevesimaksut.

Uuden taksan oli tarkoitus kattaa hulevesien hallinnasta vesihuoltolaitokselle aiheutuneita kuluja.

-Taksaa ei kuitenkaan otettu käyttöön, vaan kaupungin kanssa sovittiin, että se korvaa hulevesien aiheuttamat kustannukset toteutuneen mukaan vesilaitokselle.

-Se tarkoittaa, että esimerkiksi toimitilojen vuokria tai muita hallinnollisia kustannuksia ei jyvitetä kaupungille, Paakkonen selittää.

 

Taloudellisesti laskutustapojen ero tarkoittaa, että vesihuoltolaitoksen tämän vuoden liikevaihto toteutuu noin 800 000 euroa arvioitua pienempänä. Tälle vuodelle vahvistettu reilun puolen miljoonan euron ylijäämä on näin ollen putoamassa reippaat 200 000 euroa alijäämäiseksi.

-Hulevesitaksa aiheuttaa suurimman käpin, mutta on silläkin vaikutusta, että veden myynti putosi viime vuonna noin 9 prosenttia. Teollisuus on meille suuri asiakas, ja siellä on tehostettu vedenkäyttöä. Se näkyy heti meillä myynnissä, Paakkonen toteaa.

Vesihuoltolaitoksessa on havaittu myös, että kerrostaloihin putkiremonttien yhteydessä asennetut huoneistokohtaiset vesimittarit ovat laskeneet veden kulutusta.

-Tämähän on toki oikea, järkivihreä suunta, mutta meidän on otettava se huomioon talouden suunnittelussa.

 

Ihan pieni tekijä vesilaitoksen talouskurimuksessa ei ole viime vuonna käyttöön otettu uusi jätevedenpuhdistamo, joka tuli maksamaan 9 miljoonaa euroa.

-Samalla kun lyhennämme lainaa, täytyy vesijohtoverkostoa pitää kunnossa ja huoltovarmuutta lisätä.

-Emme tokikaan ole ainoa vesihuoltolaitos Suomessa, jolla on samat haasteet. Veden kulutus pienenee, mutta kulut nousevat. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic