Lounais-Häme Forssa

Vesiputki omalla kustannuksella – Valijärven rannan mökkiläiset tarttuivat toimeen

Vesi- ja viemäriliittymä maksoi Valijärven tonteille tuotuna noin 8 500 euroa per kiinteistö.
Valijärven rannan kiinteistöjen omistajat pohtivat jätevesiasioiden järjestämistä pari vuotta ja viime syksynä he päättivät tarttua toimeen. Puuhamiehinä olivat Jorma Jokinen (vas.), Pentti Kauppi ja Ville Tuomola. Kuva: Tapio Tuomela
Valijärven rannan kiinteistöjen omistajat pohtivat jätevesiasioiden järjestämistä pari vuotta ja viime syksynä he päättivät tarttua toimeen. Puuhamiehinä olivat Jorma Jokinen (vas.), Pentti Kauppi ja Ville Tuomola. Kuva: Tapio Tuomela

Joukko Valijärven rannan mökkiläisiä veti omalla kustannuksellaan jätevesiputken ja raakavesiputken loma-asunnoilleen. Mukaan liittyi yhdeksän kiinteistöä, jotka sijaitsevat Forssan Koijärvellä Valiharjuntien varressa.

Aiemmin kiinteistöt olivat kaivoveden tai järvestä otetun veden varressa.

Hankkeen puuhamiehinä toimivat Jorma Jokinen, Pentti Kauppi ja Ville Tuomola. Jokinen ja Kauppi asuvat vakituisesti Humppilassa ja Tuomola Koijärvellä. Tuomolalla on Louhinta Tuomola oy -niminen yritys, ja hän vastasi myös putkitöiden urakoinnista.

– Putkea vedettiin 3,5 kilometrin matkalle, ja samalla sähköyhtiö veti sähköt maan alle, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan vesi- ja viemäriliittymä maksoi tontille tuotuna mukaan liittynyttä kiinteistöä kohti noin 8 500 euroa eli hintaa kertyi yhteensä 76 000‬ euroa.

– Puhuimme hankkeesta ensimmäisen kerran jo kaksi kolme vuotta sitten ja päätimme viime syksynä, että lähdemme toteuttamaan sitä. Työt alkoivat keväällä, ja elokuun loppuun mennessä runkolinjat oli tehty ja venttiilit oli saatu tontin rajalle, Jokinen sanoo.

 

Lue myös: Somero patistelee kirjeellä korjaustöihin – Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmillä aikaa viisi kuukautta

 

Palvelu tulee Pohjois-Tammelan vesihuollosta, jonka omistukseen runkoputki siirtyy kymmenen vuoden kuluttua. Mukaan liittyneet kiinteistöt ovat saaneet siihen mennessä vapautuksen perusmaksusta.

Tällä hetkellä asukkaat maksavat vain käsittelymaksut kulutuksen mukaan.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että tarkastettu vesi tulee nyt vesijohdosta. Tähän asti käytimme itse kaivoa ja toimme mökille kahvivedet kotoa.

– Omarahoitteisen vesi- ja jätevesijärjestelmän rakennuttaminen on hyvä ratkaisu, jos alueella ei ole vesiyhtiön verkostoa, Jokinen sanoo.

 

Omakustanteisen viemäriliittymän myötä mökkiläiset vastaavat myös jätevesiasetuksen vaatimuksiin.

Asetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta.

Tällaisten kiinteistöjen jätevesien käsittelyjärjestelmä on uudistettava uuden lain vaatimalle tasolle 31.10.2019 mennessä.

– Mökkimme sijaitsevat järven rannassa ja pohjavesien muodostumisalueella, ja saimme nyt ratkaistua myös jätevesijärjestelmään liittyvät vaatimukset. FL

Aiemmin aiheesta: Keiden täytyy liittyä kunnan jäteviemärijärjestelmään? – Uusi laki aiheuttaa hämmennystä

Rannoilla kiire

Vesistöjen rannoilla tai pohjavesialueella olevien vakinaisen asumisen ja vapaa-ajan kiinteistöjen pitää saada jätevesijärjestelmänsä kuntoon 31.10.2019 mennessä.

Vaatimus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään

100metrin päässä rannasta.

Kiinteistön omistajalla täytyy olla selvitys kiinteistön jätevesijärjestelmästä ja sitä koskeva käyttö- ja huolto-ohje. Selvityksen ja ohjeen voi teetättää ammattilaisella tai tehdä itse.

Selvityslomake löytyy esimerkiksi kunnista tai ympäristöhallinnon verkkosivustolta.

Jätevesijärjestelmän uusiminen on luvanvaraista ja vaatii huolellisen suunnittelun.

Kunta voi myöntää kiinteistökohtaisen poikkeuksen määräajan noudattamisesta.

Muiden kiinteistöjen pitää kunnostaa jätevesijärjestelmänsä tiettyjen remonttien yhteydessä.

Haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen järjestelmää ei tarvitse uusia, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä tai järjestelmät täyttävät jo ehdot.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat