Lounais-Häme Tammela

Sambiasta palanneet hyväntekijät: "Kukaan ei tahdo uskoa, mitä saimme aikaan ja millä rahalla"

Pietilät ja Korhoset matkustivat Sambiaan kunnostamaan Cecilian perheen taloa. He yllättyivät itsekin, mitä saivat kolmessa viikossa aikaan ja millä rahalla. Matkakassaa jäi vielä lasten koulunkäynnin tukemiseenkin.
Tammelalaiset Heikki ja Pirkko Pietilä ja tervakoskelaiset Päivi ja Matti Korhonen viettivät Sambian Livingstonessa unohtumattomat kolme viikkoa. Sinä aikana he remontoivat Cecilian perheen talon, hankkivat lapsille koulutarvikkeita, opettivat tytöt käyttämään viemäänsä ompelukonetta ja pääsivät todistamaan Cecilian tyttären Päivin kihlausta. Nelikko saattaa palata Sambiaan ensi vuonna häihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelalaiset Heikki ja Pirkko Pietilä ja tervakoskelaiset Päivi ja Matti Korhonen viettivät Sambian Livingstonessa unohtumattomat kolme viikkoa. Sinä aikana he remontoivat Cecilian perheen talon, hankkivat lapsille koulutarvikkeita, opettivat tytöt käyttämään viemäänsä ompelukonetta ja pääsivät todistamaan Cecilian tyttären Päivin kihlausta. Nelikko saattaa palata Sambiaan ensi vuonna häihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Päivi ja Matti Korhosta ja Pirkko ja Heikki Pietilää oli Sambiassa vastassa hengenvaarallinen näky.

Cecilian, hänen kolmen lapsensa ja neljän lapsenlapsensa kodin olohuoneessa sähköpääkeskus repsotti ilman kantta eikä rullalle kieputetuissa sähköjohdoissa ollut eristenauhaa.

– Ihmettelimme yhteen ääneen, ettei kukaan ollut kuollut tai edes saanut suurempaa tälliä, Päivi Korhonen kauhistelee.

He palkkasivat ensitöikseen paikallisen sähkömiehen, Samin, joka suomalaisilta kynän ja mittanauhan saatuaan uusi sähköjohdot ja asensi kattovalaisimet.

Paikallisten avustuksella eläkkeellä olevat rakennusmestarit Matti Korhonen ja Heikki Pietilä uusivat kolmessa viikossa myös talon sisäkaton, ikkunat, ovet ja kylpyhuoneen.

Taloon ei ole koskaan aiemmin tullut lämmintä vettä ja kolme kuukautta rikki ollut vessakin toimii taas. Uusi pönttö maksoi 22 euroa.

– Kukaan ei tahdo uskoa, mitä saimme aikaan ja millä rahalla, Päivi Korhonen hymyilee.

Korhoset ja Pietilät saivat Cecilian talon kunnostusta varten 49 suomalaiselta lahjoittajalta kokoon 5 000 euroa, minkä lisäksi he olivat varautuneet laittamaan remonttikassaan saman verran itse (FL 27.7.).

Kaikkien yllätykseksi remontti työkaluineen, tarvikkeineen, uusine huonekaluineen ja palkkakuluineen tuli maksamaan vain 4 000 euroa. Sillä he saivat myös perheen lapsille kaksi polkupyörää, koulukengät sekä tietokoneen ja tulostimen opiskelua varten.

Heikki Pietilä kiittelee, että ilman Päiviä reissusta ei olisi tullut mitään ja remontti olisi maksanut huomattavasti enemmän.

Päivi ystävystyi Ceciliaan 1990-luvun alussa työskennellessään Livingstonessa terveydenhuollon kehitysyhteistyöprojektissa. Sitä perua hän ymmärtää edelleen Sambian murteellista englantia ja tuntee maan tavat.

– Työmiehiä ruskeisiin silmiin katsoessani tieten tahtoen vetosin suhtautumaan minuun valkoihoisen sijaan puoliksi sambialaisena. Palkkatoiveesta tippui aina neljäsosa, Korhonen kertoo.

Raskaan lentomatkan ja äkäisten hyttysten lisäksi matkan ainoa takaisku sattui ovenasentajan kanssa, joka juopotteli oven lukkoon tarkoitetut sata kwachaa.

Lukko järjestyi, kun Korhonen marssi Cecilian vanhimman pojan kanssa lukkoliikkeeseen, esitti vihaista ja uhkasi kutsua virkavallan paikalle.

– Oikeasti en haluaisi olla mistään hinnasta tekemisissä sambialaisen poliisin kanssa, Korhonen naurahtaa.

Suomalaisia ei pelottanut liikkua Livingstonessa, mutta pankkiin heidän ei annettu mennä yksin. Varkaiden varalta kuumavesiboilerin ja sähköpääkeskuksen päälle asennettiin teräskehikot.

Pirkko Pietilä pohtii, että laittomuuksista huolimatta hänen on vaikea tuomita köyhiä, jotka eivät saa sosiaaliturvaa eivätkä eläkettä. He jättivät hankkimansa työkalut ja ammattiosaamistaan Sambiaan ja toivovat, että ne auttavat paikallisia nuoria työllistymään.

Käyttämättä jääneellä matkabudjetilla Pietilät ja Korhoset aikovat kustantaa muun muassa tiedemiehen ja lääkärin urasta haaveilevien Cecilian kolmen lapsenlapsen koulumaksut, jotka ovat yhteensä 900 euroa lukuvuodessa. Vertailun vuoksi sosiaalityöntekijäksi valmistuneen Cecilian vävyn Ericin kuukausipalkka on noin 280 euroa.

– On käsittämätöntä, millä kansa elää, Heikki Pietilä toteaa.

 

Köyhissä oloissa hyväntekijöihin teki vaikutuksen naapuruston yhteisöllisyys ja lasten ahkeruus: äitinsä menettäneellä Cecilian lapsenlapsella Sinillä riitti hoitajia ja kännykän räpläämisen sijaan lapset auttoivat arjen töissä.

Remonttihommien lisäksi Korhoset ja Pietilät kävivät matkallaan kirkossa, Victorian putouksilla ja safarilla sekä pääsivät todistamaan, kun Eric kihlasi Cecilian tyttären Päivin.

Lentokentällä Cecilia antoi Päivi Korhoselle kirjeen, jossa hän monin sanoin kiitteli perheensä saamasta rakkaudesta ja toivotti Päiville, Matille, Heikille ja ”Pirikolle” Jumalan siunausta.

– Me saimme puolestamme uskomattoman kokemuksen, josta riittää ammennettavaa kirjan verran, Päivi Korhonen paljastaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic