Lounais-Häme

Veteraanikeräyksen tuotot romahtivat koronan myötä – "Nyt apua tarvitsevat veteraanien lesket, jotka jäävät tyhjän päälle puolison menehdyttyä"

Rahankeräyslupa ei salli puskurien säästämistä aiempien vuosien keräyksistä.
Veteraanikeräys toteutetaan verkossa.

Valtakunnallisen Sotiemme veteraanit ja Sotiemme naiset -varusmieskeräyksen tuotot romahtivat vuonna 2020 peräti 96 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Syynä oli koronavirus, jonka vuoksi keräystä ei voitu järjestää perinteisellä tavalla varusmiesten ja vapaaehtoisten toteuttamana lipaskeräyksenä.

Viime vuonna varusmieskeräyksen tuotto jäi Veteraanivastuu ry:n mukaan 33 000 euroon, kun se oli vuonna 2019 noin 825 000 euroa, tiedottaa Veteraanivastuu ry.

Varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen kertoo, että keräystulojen romahtaminen näkyy suoraan sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa erilaisten avustusten vähenemisenä.

– Rahankeräyslupa ei salli puskurien säästämistä aiempien vuosien keräyksistä, vaan tuotot pitää käyttää viimeistään seuraavan vuoden aikana. Keräystuotoilla kustannetaan esimerkiksi lääkkeitä, silmälaseja ja tarjotaan lounas- ja kyytiapua.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä meneillään keräyskampanja verkossa ja lehtien sivuilla. Lahjoituksia voi tehdä esimerkiksi lehtien sivuilla ja verkossa julkaistujen mainosten QR-koodin kautta ja lahjoitustileille.

Pia Mikkonen on toiveikas tämän vuoden keräyksen suhteen, mutta toteaa ettei verkkokeräyksellä pystytä mitenkään samoihin tuottoihin kuin lipaskeräyksellä.

 

Sotaveteraanit eivät enää ole määrällisesti keräyksen pääasiallinen kohde.

– Kyllä nyt veteraanien puolisot ja lesket ovat ne, jotka tarvitsevat eniten apua. Veteraanit saavat jo aika hyvin esimerkiksi kotiin tuotavia palveluita, mutta kun veteraanistatuksen omaava puoliso menehtyy, niin leski jää usein aika tyhjän päälle.

Veteraanivastuu ry:n mukaan sotiemme veteraaneista puolet saa erittäin pientä eläkettä, vähimmillään alle 1200 euroa kuukaudessa. Veteraanin puolison pienin kuukausitulo on takuueläkkeen suuruinen 834 euroa kuukaudessa.

Sotiemme Veteraanit -keräyksen tuotot ohjataan vuosien 1939–1945 veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskille sekä sotaleskille. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic