Lounais-Häme

Veteraanimopedit pärisevät Tammelassa

Tammelaan odotetaan toista sataa mopoharrastajaa viikonlopun aikana, kun AMA ry eli Auranmaan Mopedi- ja Ajoneuvoharrastajat järjestää Valtakunnalliset veteraanimopedipäivät Eräkeskus Metsäkouluntiessä.

-Nämä ovat kymmenennet valtakunnalliset mopedipäivät, johon eri mopedikerhot kokoontuvat elvyttääkseen katoavaa kansanperinnettä eli mopoilua, tapahtumaisäntä Jukka Vähämäki selvittää.

Tapahtuma on nimetty veteraanimopedipäiviksi, mutta Vähämäen mukaan tapahtumaan saa osallistua minkä tahansa sukupolven mopolla. Tällä tavalla pyritään houkuttelemaan paikalle myös nuorisoa.

-Meillä ei ole ikävaatimuksia mopoille ja kaikki ovat tervetulleita. Uudempia skoottereita ja enduroitakin on tulossa. Nuorison toimintaa olemme pyrkineet elvyttämään, kun tahtoo olla, että meikäläiset vanhemmasta päästä loppuu, Vähämäki kertoo.

 

Sallivasta linjasta huolimatta suurimman osan mopoista odotetaan olevan Pappa-Tuntureita, joita valmistettiin vuosien 1959–1987 aikana satojatuhansia kappaleita.

-Kyllä tapahtumaan kuitenkin Soliferia, Öglaendia ja Jupiteria tulee myös. Kattaus on loppupeleissä aika värikäs, Vähämäki sanoo.

Mopedipäivillä on ohjelmassa muun muassa noin 80 kilometrin ajolenkki, joka kiertää Mustialaan ja Saaren kansanpuistoon sekä leikkimielinen kilpailu.

-Kilpailun ensimmäisellä etapilla ajetaan tietty matka kelloa vastaan. Toisella heitetään neljällä tikalla tulos ja kolmannessa heitellään moottorilohkoja mahdollisimman pitkälle. Sitten samat etapit toistetaan ja yritetään saada samat tulokset mitkä olivat ensimmäisellä kerralla. Se joka saa lähimmät yhteistulokset voittaa.

 

Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Keski-Suomessa Koskenpäässä, jossa oli mukana 150–200 mopoilijaa. Nyt tapahtuma haluttiin Etelä-Suomeen ja Tammelan Eräkeskus Metsäkouluntie oli luontaisin valinta.

-Eräkeskus on muutenkin mopohenkinen, kun täällä on mopomuseo. Täällä on myös majoitus- ja muonituspalvelut. Aika iso porukka on kyseessä, niin ei pelkällä grillimakkaralla voida ruokkia kaikkia, Vähämäki toteaa.

Mopedipäivät pyrittiin järjestämään sellaisena viikonloppuna, jolloin muita saman alan tapahtumia ei olisi samanaikaisesti.

-Niitä kuitenkin menee väkisinkin päällekkäin, sillä tälläkin hetkellä Suomessa on kaksi tai kolme mopotapahtumaa. Tulevana viikonloppuna on varmaan tuhat erilaista mopoa liikkeellä ympäri Suomen, Vähämäki arvelee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic