Lounais-Häme

Veteraanit Suvi-illan sitkeimpiä

Veteraanijuoksijat pitivät eilen parasta vauhtia 26. Suvi-illan puolimaratoneilla.

Miehistä maaliin tuli ensimmäisenä isäntäseura Forssan Salaman 46-vuotias veteraani Marko Vaittinen.

Naisista nopein oli pian 40 vuotta täyttä Vammalan Seudun Voiman Minna Haka-Risku.

Suvi-illan juoksuissa ei nähty tänä vuonna huippujuoksijoita ja se näkyi loppuajoissa. Myös hiostava lähes helteinen keli verotti aikoja ja tietysti ikuinen suvi-iltavieras, vastatuuli etenkin Tammelan suoralla.

Miesten puolikkaalla Vaittinen ja KU-58:n Jukka Salo karkasivat muilta jo ensi kilometreillä. Salo nousi lähellä puoliväliä runsaan viiden sekunnin johtoon, mutta pari kilometriä myöhemmin Vaittinen kuroi eron umpeen ja meni kärkeen, kun Salo alkoi kärsiä pistoksista.

Vaittinen ratkaisi kisan sairaalanmäen alamäessä ja venytti lopulta 15 sekunnin voittomarginaalin.

Vaittisen aika 1.15.49 jää yli 12 minuuttia jo 13 vuotta vanhasta reittiennätyksestä. Salo voitti yleisen sarjan 1.16.04 ajalla.

– Juoksun taso ja loppuaika olivat mitä olivat. Ajan sijasta taistelin maaliin pääsystä. Keli oli tosi hiostava ja vastatuuli vielä siihen päälle, Vaittinen kertasi.

– Olen nyt parhaassa kunnossa 6-7 vuoteen, mutta myös Tukholman maraton ja tiukka työviikko painoivat alla. Kotikisaan oli kuitenkin pako lähteä, tuumaili Vaittinen, joka vuosi sitten juoksi Suvi-illan kympillä parhaan miesten ajan Laura Markovaaran jäniksenä.

Naisten puolikkaan ajalla 1.25.33 voittaneella Minna Haka-Riskulla ei hänelläkään ollut helppoa.

– Pohkeet kramppasivat ja jouduin hetken kävelemäänkin. Syynä oli varmaan hirveä keli ja myös se, etten ole tänä vuonna juurikaan juossut. Tämä oli pisin tänä vuonna juoksemani matka, kertoi Haka-Risku, joka vähäisestä harjoittelustaan huolimatta tähtää tänä kesänä veteraanien EM-kisoihin Tanskaan.

Naisten puolimaratonin viime vuonna voittanut Paula Tukiainen hävisi nyt Haka-Riskulle lähes minuutin ajalla, joka oli hänen viimevuotista voittoaikaansa lähes kuusi minuuttia hitaampi.

Miesten kympillä KU-58:n Tommi Hytönen otti ylivoimaisen voiton ajalla 33.43. Hytönen juoksi kolme vuotta Suvi-illassa ajan 32.15. Parhaimmillaan ratakymppi on kulkenut Kalevan kisoissa aikaan 31.30.

– En pystynyt tässä kelissä ihan parhaaseeni, tuumi 27-vuotias kestävyysjuoksija, joka tähtää taas kesän Kalevan kisoihin sekä syksyllä Frankfurtin maratonille.

Viime syksynä Hytönen juoksi siellä ensimmäisen maratoninsa 2.28:aan.

Kympillä komeasti kymmenentenä maaliin tuli 39.44 ajalla kovaa peruskuntoaan näyttänyt forssalaisnyrkkeilijä Mico Hakkarainen, joka sijoittui 19-vuotiaiden sarjassa kolmanneksi.

Maajoukkuekävelijä Elmo Koivunen lähti tavoittelemaan kympillä 45 minuutin alitusta, mutta kävellen aika painui 45.55:een.

– Maantiekävelyissä ei ole näin paljon mäkiä. Niihin hukkui varmaan puolitoista tai kaksi minuuttia. Sääkin oli hiostava, mutta sain kyllä hyvin vetoapua. Koivunen kertoi.

Naisten kympillä voittaja Elena Skobina alitti niukasti 40 minuutin ajan tuloksella 39.57.

Miesten maratonin voitti Espoon Tapioiden Pekka Kulpakko ajalla 2.54.22.

Myös naisten maratonin voitto meni Espooseen Kaija Höijerille ajalla 3.16.39. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic