Lounais-Häme

Vetovoimaa haettiin golfkentän laidalta

Maakuntavaltuuston seminaarissa Ypäjän golf-kentän laidalla mietittiin, miten päästäisiin konkreettisiin toimiin Kanta-Hämeen houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Konsultti Janne Antikainen MDI Public oy:stä kannusti maakuntavaltuutettuja miettimään, miten vetovoiman lisäämisessä päästäisiin konkreettisiin toimiin.

-Selvitys tehtiin keväällä, joten nyt pitäisi jo tehdä toimenpiteitä, Antikainen sanoi ja hoputti valtuutettuja miettimään asiaa.

Antikainen oli mukana tekemässä viime keväänä julkaistua Kanta-Hämeen muuttoliikeselvitystä. Selvityksen mukaan maakunnan vetovoima on hiipunut viimeisten kahden, kolmen vuoden aikana.

Viime vuoden muuttotappio oli määrällisesti suurin sitten vuoden 1970.

-Kansainvälinen muutto tullee vaikuttamaan lukuihin voimakkaasti tästä vuodesta eteenpäin, Antikainen huomautti.

Selvityksen mukaan Kanta-Häme on houkutteleva ja turvallinen asuinpaikka. Vetovoimatekijät liittyvätkin asumiseen. Työssäkäyntiä on nimittäin yhä enemmän jopa maakuntarajojen ylitse.

Muuttotappio painottuu 15–24-vuotiaisiin. Antikaisen mukaan se ei ole ongelma, mutta olisi tärkeää, että maakunta pystyisi houkuttelemaan nuoret opintojen jälkeen takaisin.

Maakuntaan on muutettukin. Selvityksen mukaan esimerkiksi Forssan seudulle muutettiin Helsingin, Etelä-Pirkanmaan, Porvoon, Raaseporin ja Loimaan suunnalta.

Forssasta muutettiin eniten Turkuun, Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Porin seudulle.

Mielikuvien mukaan Forssan seudusta tulee ensimmäisenä mieleen luonto, ympäristö, sijainti ja rauha.

-Samat asiat tulevat esille joka kunnassa, Antikainen sanoi ja kysyi valtuutetuilta, miten Häme voisi erottua joukosta.

Antikaisen mukaan nyt tarvitaan tekijöitä. Hän totesi, ettei Hämeen liiton pitäisi olla se taho, joka tekee, vaan liitto antaa ohjeita tekemiseen.

-Tavoitteena on aktivoida neljäs sektori tekemään.

Neljännellä sektorilla hän tarkoittaa aivan tavallisia kaupunkilaisia ja kuntalaisia, jotka eivät ole järjestäytyneet minkään organisaation alle.

Antikaisen mukaan hyvä esimerkki kantahämäläisestä neljännen sektorin tekijästä on viimeviikkoisessa Tahto-seminaarissa palkittu hämeenlinnalainen, joka keräsi nimiä Hämeenlinnan junavuoroja puolustaneeseen adressiin.

-Myös esimerkiksi ravintolapäivien ideoija tai Helsingin block partyjen järjestäjät ovat neljännen sektorin tekijöitä. Sellaisia ihmisiä pitäisi houkutella esiin.

Maakuntavaltuutetut ovat houkuttelussa tärkeällä sijalla. Antikaisen mukaan valtuutettujen tehtävä on kehittää aluetta ja luoda tekijöille puitteet, rakentaa alusta hyvälle tekemiselle.

-Valtuutettujen tehtävä on myös kuntalaisten kuuntelu.

Antikainen totesi, että kulunut vuosikymmen on kadotettu vuosikymmen. Siksi hänen mielestään on ymmärrettävää, että optimismi on karissut. Eteenpäin pitäisi silti päästä.

-Jokainen voisi miettiä omaa asennettaan ja tulevaisuudenkuvaansa.

Antikainen selvensi, ettei ympäristön tapahtumiin ja uhkakuviin saa suhtautua välinpitämättömästi.

-Meillä pitäisi kuitenkin olla kyky ajatella positiivisesti ja rakentavasti. FL

Yli viisikymppiset muuttivat Forssan seudulle
Forssan seudun työpaikkakehitys kääntyi voimakkaaseen laskuun vuonna 2008.Vielä vuonna 1995 Forssan työllisistä 85 prosenttia työskenteli omassa kunnassa.Vuonna 2013 luku oli pudonnut 73 prosenttiin.Ulkopaikkakunnista forssalaiset kävivät eniten töissä Tammelassa ja Jokioisilla.38 prosenttia tammelalaisista ja 34 prosenttia jokioislaisista kävi töissä Forssassa.Kanta-Hämeen väestönkehitys on ollut erityisen heikkoa Forssan seudulla.Väestön määrä on vähentynyt 5,4 prosenttia lounaisessa Hämeessä.Forssan seutu on maakunnan kolmen seutukunnan muuttotappioalue; varsinkin alle 35-vuotiaat muuttivat pois seudulta.Seudulle muuttaneiden joukossa oli eniten 55-64-vuotiaita.Seutu sai pientä muuttovoittoa keski- ja hyvätuloisista sekä tulottomista muuttajista.160 poismuuttajasta noin 150 vastasi luultavasti harkitsevansa paluuta Kanta-Hämeeseen.Lähes 40 vastaajaa oli ehdottomasti sitä mieltä, että he palaisivat kotiseudulleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti