Lounais-Häme

Video: Helsinkiin suuntaava Convoy-mielenosoitussaattue keräsi kannatusta myös Kanta-Hämeessä – Kymmenet kokoontuivat sillalle heiluttamaan saattueelle

Convoy-mielenilmauksen tarkoitus on kritisoida muun muassa polttoaineveroa ja koronarajoituksia. Helsinkiin perjantaina matkanneet saivat yleisöä Hämeenlinnassa.
Convoy-mielenosoitukseen osallistuvat ohittivat Hämeenlinnan noin kello 16 moottoritiellä. Osallistujat keräsivät kannatusta Lukiokadun sillalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Kymmenet hämeenlinnalaiset kokoontuivat moottoritien silloille kannustamaan Helsinkiin matkannutta Convoy-mielenosoitusjoukkoa perjantaina.

Helsingin poliisi on varautunut Convoy Finland 2022 -mielenosoituksen aiheuttamiin liikennehäiriöihin pääkaupungissa.

Perjantaia-iltapäivällä noin kello 16 Hämeenlinnan kohdalla moottoritiellä kulki useita Convoy-mielenosoitukseen suunnattuja autoja. Lukiokadun sillalla oli myös ihmisiä lakanoiden kanssa heiluttamassa ohi tööttäävälle joukolle.

Katso videolta, kun saattue ohitti Hämeenlinnan.

Kello 18 alkaen Helsingissä

Convoy-mielenosoituksesta on tehty poliisille ilmoitus niin, että se sijoittuisi Helsingin Kansalaistorille perjantaina kello 18–22.

Pääkaupungin poliisi varautuu mahdollisesti laajaan liikennehaittaan, mutta etukäteen on epäselvää, miten paljon mielenilmaukseen osallistuu ihmisiä tai autoilijoita. Osallistujia on kutsuttu tapahtumaan eri puolilta Suomea.

Kanadasta inspiraation saaneeseen Convoy-mielenosoitukseen on oletettu osallistuvan raskaan liikenteen ajoneuvoja. Helsingin poliisi on etukäteen ilmoittanut, ettei se päästä raskasta liikennettä kaupungin keskustaan vaan pyrkii turvaamaan mielenilmauksen rauhallisen toteutumisen muulla tavoin.

Muun muassa Ylen tietojen mukaan mielenosoituksen vaatimuslista on monipolvinen. Osallistujat ovat ainakin kriittisiä polttoaineveroa sekä koronaviruksesta johtuvia rajoituksia kohtaan. Lisäksi ryhmä vaatii hallituksen eroa.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka paljon Helsinkiin saapuu mielenosoittajia eri puolilta Suomea. Kuva: Pekka Rautiainen

Liikenne katki Mannerheimintiellä

Helsingin poliisi tiedotti Twitterissä yhdeksän aikaan perjantai-illalla, että poliisi on tehnyt muutaman kiinnioton yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Poliisin arvion mukaan paikalla oli reilu tunti aiemmin noin 700 henkilöä. Ajoneuvojen jono ulottuu Eduskuntatalolta Finlandia-talolle asti.

Ylikomisario Jarmo Heinonen kertoi STT:lle alkuillalla, että poliisi on varautunut mielenilmaukseen ylimääräisin resurssein.

–  Aika näyttää, kauanko menee ennen kuin saamme siivottua mahdolliset laittomuudet pois kaduilta, hän lisäsi.

Poliisi arvioi perjantai-illalla paikalla olevan noin 700 ihmistä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Jotkut tahot ovat uhanneet tukkia pääkaupungin keskustan liikennettä perjantai-iltana suurilla ajoneuvoilla.

–  Helsingin keskusta on normaalistikin merkitty liikennemerkeillä alueeksi, jonne ei saa ajaa yli 12 metriä pitkillä ajoneuvoilla. Poliisi osaltaan varmistaa, että näin toimitaan myös tänään perjantaina, Heinonen kertoi.

Hän korosti, että keskustan ahtaissa kulmissa ei pääse kääntymään raskailla, pitkillä ajokeilla
–  Tuosta syystä suurten autojen ajaminen sinne on luvanvaraista.

Convoy-mielenosoituksen järjestäjät ovat ilmoittaneet, että mielenilmaus saattaisi jatkua jopa ensi keskiviikkoon asti.

–  Tästä on itse asiassa jo sovittu poliisin kanssa, kun mielenosoituksesta Kansalaistorilla tehtiin meille ilmoitus. Mieltä saa Suomessa osoittaa vaikka pitemmänkin aikaa, kunhan se tehdään lainmukaisesti ja yhdessä sovituilla tavoilla, Heinonen linjasi.

–  Keskiviikko on mielenosoituksen järjestäjien arvioima päättymisajankohta. Mutta he ovat kertomansa mukaan valmiita olemaan siellä pitempäänkin, ylikomisario täydensi.

Muun muassa koronarokotuksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia vastustavan mielenilmauksen on ennakoitu saattavan aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingin keskustassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Juttua päivitetty klo 19.17: tviitillä ja Heinosen kommenteilla. Klo 20.40: paikalla on noin 700 henkilöä. Klo 20.54: lisätty kuvia. Klo 21.25: lisätty kiinniotot.

Uusimmat

Fingerpori

comic