Lounais-Häme Urjala

Viekoitteleva yöklubi ja ihomaalausdeittejä – Vaihtoehtofestari haluaa hämmästyttää yleisöä

Mitäs mitäs mitäs -festivaali rakentuu Nuutajärvelle pienellä porukalla mutta isolla sydämellä.
Mitäs mitäs mitäs -festivaali pyrkii rikkomaan artistien ja yleisön välistä rajaa. Rantaan tulee oma roskalava kävijöiden esityksille. Tiedottaja Maiju Viitanen kertoo vaihtoehtoisuuden näkyvän tapahtumassa laajemminkin, muun muassa vegeruokana ja pienpanimoiden erikoisoluina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mitäs mitäs mitäs -festivaali pyrkii rikkomaan artistien ja yleisön välistä rajaa. Rantaan tulee oma roskalava kävijöiden esityksille. Tiedottaja Maiju Viitanen kertoo vaihtoehtoisuuden näkyvän tapahtumassa laajemminkin, muun muassa vegeruokana ja pienpanimoiden erikoisoluina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalalaiselle peltoaukealle on tupsahtanut teltta heinäpaaleineen ja autonrenkailla koristeltu lava.

Kaiken keskipisteenä kohoaa mystinen sirkusteltta.

– Täällä ei ole mitään valmiina. Teemme paljon itse, Maiju Viitanen kertoo.

Mitäs mitäs mitäs -festivaalien tiedottaja on lähdössä seuraavaksi muun järjestelyporukan kanssa hakkaamaan rautakangella aidantolppia. Sähköt tuodaan alueelle aggregaateilla.

– Tämä vaatii omistautumista niiltä, jotka haluavat oikeasti tehdä tätä. Teemme tätä pienellä porukalla, mutta isolla sydämellä.

Tekijätiimi koostuu viidestä kaverista. Kaikkiaan alueella talkoilee rakennusviikon ja tapahtuman aikana noin 40 henkilöä.

Vapaaehtoisten ja sponsorien saanti on helpottunut, kun tietoisuus tapahtumasta on levinnyt.

– Urjalalaisilta on tullut palautetta, että hyvä, kun tapahtuu jotakin. Tunnelmaa on sanottu kivaksi, vaikkei bändejä tietäisikään.

Mitäs mitäs mitäs -festivaali järjestetään viikonloppuna Nuutajärvellä viidettä kertaa.

Tapahtuman juuret ovat Sastamalan Suodenniemellä pidetyssä Latosirkus-tapahtumassa.

– Meillä oli mielessä tämä paikka Urjalasta, ja ajattelimme, että olisi hieno tehdä festarit ja säilyttää Latosirkuksen monitaiteellinen idea, Viitanen taustoittaa.

Vaihtoehtotaiteiden ja yhteisöllisen tekemisen erikoisfestivaali haluaa nimensä mukaisesti hämmästyttää, kummastuttaa ja tarjota uusia kokemuksia.

– Toinen tärkeä juttu on, että pyrimme rikkomaan yleisön ja esiintyjien välistä rajaa.

Urjalassa ei ole lainkaan tavatonta, että esiintyjät laskeutuvat lavalta yleisön joukkoon. Tällä kertaa kävijät saavat aistia läheltä muun muassa burleskia ja tankotanssia elektronisen musiikin säestyksellä, kun sirkusteltta muuttuu lauantaiyönä mystiseksi ja viekoittelevaksi Club Sensaticoksi.

Uutta ovat myös hemmotteluhoitoja tarjoava ulkoilmakylpylä Spa Mitäs ja lisääntyneet työpajat.

Festivaalikävijät pääsevät aiempien vuosien tapaan bussikyydillä Nuutajärven lasikylään puhaltamaan oman lasiesineen. Festarialueella on esimerkiksi speed dating & body painting -työpaja, jossa deittailun lomassa maalataan ihoväreillä.

– Avoimelle lavalle kuka tahansa voi nousta ja olla ”roskalavan rokkitähti”.

Viikonlopun aikana festareilla nähdään yli 50 esiintyjää.

Suurelle yleisölle tunnetuimpia lienevät näyttelijä Riku Nieminen, joka vetää Kone-lavalla dj-keikan, rocknelikko Linkopii ja Einari Stylman.

Kansainväliseen kaartiin kuuluu muun muassa venäläinen elektronista musiikkia, jazzia ja rockia yhdistävä Super Collection Orchestra.

– Käymme paljon keikoilla ja haemme hyviä live-esiintyjiä. Venäläisryhmän bongasimme Tallinn Music Weekistä, Viitanen kertoo.

Suomen muihin vaihtoehtofestareihin verrattuna hän pitää tapahtuman vahvuutena psykedeelista trancea, jota pääsee kuulemaan harvassa paikassa saati tällaisessa ympäristössä.

Kone-lavalle kuljetaan valotaiteella koristellun teltan eli ”madon kolon” läpi.

– Metsään tulee disco in the woods, Viitanen kertoo.

Festareiden tulevaisuus ratkeaa viikonlopun jälkeen.

Tähän saakka pienen budjetin tapahtuma on päässyt aina plussalle. Nyt ennakkolippuja on mennyt kaupaksi enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tuolloin kävijöitä oli 600, joista vajaa puolet leiriytyi pellolla.

Lounais-Hämeen lisäksi tapahtuma vetää porukkaa Turun ja Tampereen seudulta. Tänä vuonna lippumäärä on rajattu tuhanteen.

– Haluamme pitää kasvun hallinnassa ja meiningin mukavan yhteisöllisenä. Tämä ei ole pelkästään taide- ja kulttuuritapahtuma vaan haluamme tehdä myös hyvät juhlat, Viitanen perustelee. FL

Mitäs mitäs mitäs -festivaali 2.–4.8. Urjalassa, Nuutajärventie 453. Juhlat jatkuvat molempina öinä aamukuuteen. Tapahtuman ikäraja on K18.

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic