Lounais-Häme

Vieläkö ehdolle eduskuntavaaleihin? Sirkka-Liisa Anttila sitoo päätöksensä sote-ratkaisuun

Sirkka-Liisa Anttila pohtii yhä, lähteekö hän ehdokkaaksi kevään 2019 eduskuntavaaleihin.
Sirkka-Liisa Anttila ei ole tehnyt lopullista päätöstä, lähteekö hän ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

Vuonna 1983 kansanedustajan uransa aloittanut Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei ole tehnyt päätöstä, lähteekö hän ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Anttila sitoo päätöksensä sote-ratkaisuun, joten ilmoitusta saadaan vielä odottaa.

– Jos sote saadaan maaliin, on suurempi todennäköisyys, että asetun ehdolle. Jos sote kaatuisi, keskustan kannatus laskisi entisestään ja keskustan kansanedustajien määrä Hämeen vaalipiirissä voi tippua kahteen. Näin pitkän uran jälkeen en voi lähteä putoamalla, Anttila toteaa.

Piirikokous, jossa vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat valitaan, järjestetään 1.12. Anttilan päätöstä ei saada välttämättä tuolloinkaan, koska piiri voi jättää yksi tai kaksi paikkaa auki ja piirihallituksen päätettäväksi.

Jos Anttila ei lähde vaaleihin, hänen tilalleen on kaksi vaihtoehtoa Forssan seudulta. Jokioislainen poliisi Rami Lehtinen oli ehdolla jo edellisissä eduskuntavaaleissa ja sai Anttilan mukanaolosta huolimatta 2398 ääntä. Forssalainen sairaanhoitaja Johanna Häggman on puolestaan Keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja.

Anttilan mukaan hänen mahdollisesta seuraajaehdokkaasta ei ole päätetty.

– Minä en voisi ottaa siihen edes kantaa, sillä ääniä ei voi testamentata. Se vain ärsyttäisi.

Oma päätöksesi on siis kuitenkin aidosti auki?

– Kyllä se on.

Keskustan kannatuksen kohoaminen vaatisi Anttilan mukaan sitä, että keskusta-aate näkyisi myös käytännön politiikassa.

– Pitää olla vahvemmin tahtoa, olemme olleet enemmän asiainhoitajia. Muut ovat tehneet politiikkaa, me olemme kantaneet vastuuta.

– Ihmettelen myös mediailmastoa. Esimerkiksi lakkoihin johtava kiista irtisanomissuojan heikentämisestä on laitettu Sipilän niskaan. Kuitenkin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ollut se kovin luu, ettei asiassa ole tultu työntekijäpuolta vastaan. Ei, ennen kuin pääministeri ärähti.

Anttila on painottanut yhä voimakkaammin, että Lounais-Häme tarvitsee omat puolestapuhujansa. Anttilan mukaan maakunnallisista toimijoista vain Hämeen ammattikorkeakoulu on aidosti myös Forssan seudun asialla.

– Meillä on paljon mahdollisuuksia, mutta tarvitsemme uskoa itseemme ja tahtotilan viedä asioita eteenpäin.

Anttila on erityisen huolissaan Luonnonvarakeskuksen toiminnoista. Anttila toimii ensimmäisenä allekirjoittajana eduskunnalle suunnatussa talousarvioaloitteessa, jossa ehdotetaan Luonnonvarakeskuksen tutkimuksiin 20 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

– Suomesta loppuu ruoantuotanto, jos sen tulevaisuutta ei tutkimuksen keinoin turvata. Kysymys on myös elintärkeästä huoltovarmuuden turvaamisesta. Siksi Suomen Akatemian alta pitää siirtää Luken tutkimusrahoitus takaisin maa- ja metsätalousministeriöön, Anttila perustelee.

Jos lisärahoitusta ei saada, on se uhka myös Luken Jokioisten toiminnoille, joiden Anttila pelkää hiipuvan entisestään.

– Nyt on tärkeää tehdä työtä myös sen eteen, että Luken uusi tutkimusnavetta saadaan Jokioisille. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat