Lounais-Häme

Vieno-myrsky etenee maan keskiosien läpi aamun ja iltapäivän aikana – lännessä kovaa puuskatuulta jo aamusta, kymmenettuhannet vailla sähköä

Puuskatuulet voivat aiheuttaa myös tuhoja metsäalueilla, kun puiden lehdet tarjoavat tuulenpuuskille tarttumapintaa.
Vieno-myrsky oli aamulla puolikahdeksan aikoihin katkaissut sähköt jo noin 34  000 asiakkaalta noin 70 kunnassa, selviää Energiateollisuuden sähkökartasta.
Vieno-myrsky oli aamulla puolikahdeksan aikoihin katkaissut sähköt jo noin 34  000 asiakkaalta noin 70 kunnassa, selviää Energiateollisuuden sähkökartasta. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vieno-myrsky on aamuyhdeksään mennessä katkaissut sähköt noin 40  000 taloudesta yhteensä hieman yli sadassa kunnassa, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Sähkökatkoja on etenkin maan länsi-, keski- ja itäosissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskypuuskat ovat voimistumassa Keski-Suomen ja Savon maakuntien alueilla. Odotettavissa on yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Toistaiseksi kovin myrskypuuska mitattiin aamukuudelta Kaskisissa Pohjanmaan rannikolla. Tuuli puhalsi hieman yli 28 metriä sekunnissa.

Noin yhdeksään aikaan tiistaiaamuna Hämeenlinnassa ja Lopella oli sähköttä kaikkiaan noin 1400 taloutta, Janakkalassa enää vain muutama.

Myrskyrintama kulkee tänään maan länsi-, keski- ja itäosien läpi. Myrsky tuo mukanaan kovia puuskatuulia ja sateita. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky alkaisi laantua Suomessa iltapäivällä kello kolmen jälkeen.

VR kertoi puoli seitsemän aikoihin junaliikenteen keskeytyneen Tampere–Pori-välillä ratajärjestelmävian vuoksi. Junat korvataan toistaiseksi linja-autokuljetuksin. VR:n mukaan Porista lähtee sekä suoraan Tampereelle kulkeva linja-auto että väliasemien kautta ajava. Tampereelta puolestaan liikennöidään bussikuljetuksella Poriin väliasemien kautta.

Tuulet voivat puhaltaa maalla yli 20 metriä sekunnissa

Aamuyöstä kovimmat puuskat maa-alueella olivat olleet 17–18 metriä sekunnissa. Selkämeren rannikolla joillakin havaintoasemilla oli ehditty aamuun mennessä havaita jo yli 20 metrin sekuntivauhtia kulkevia puuskatuulia.

–  Jonkin verran voimakasta puuskaa on ollut ja alkaa voimistua, mutta huippuarvot ovat vielä edessä päin, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoi STT:lle ennen puoli viittä.

Tuulet liikkuvat aamun ja iltapäivän välillä maan keskivaiheilla, missä on odotettavissa jopa yli 20 metriä sekunnissa puhkuvia puuskatuulia.

Aamuyhdeksän aikoihin voimakkaimmat puuskat maa-alueilla ovat maan länsiosissa.

Alue siirtyy itään päin ja keskipäivän aikoihin puuskatuulet ovat Siiskosen mukaan Keski-Suomen tienoilla tai mahdollisesti myöskin idempänä Savon maakunnissa ja Pohjois-Karjalassa.

–  Iltapäivän aikana voimakkaimmat puuskat ovat siirtyneet jo lähemmäs itärajaa ja esimerkiksi Kainuuta päin, hän lisää.

Alkuillasta puuskat eivät luultavasti enää puhalla Kainuun suunnassakaan yli 20 metriä sekunnissa, vaan ovat jo ehtineet heikentyä.

Maan eteläosissa ja Lapissa puuskat eivät pääse päivän aikana voimistumaan niin paljoa kuin maan keskivaiheilla. Etelässä ja Lapissa on voimassa varoitus 15 metriä sekunnissa kulkevista puuskista.

Kesällä tuhot voivat olla talvea suurempia

Myrsky ravistelee puiden oksia, mutta historian lehtiä se tuskin saa havisemaan. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, ei Siiskosen mukaan kyse ole silti aivan vuosittaisesta ilmiöstä.

–  Ei jokavuotista olisi, että tällaista tulisi kesäkuun aikana, tosin ei se ole niin ennennäkemätöntäkään, hän toteaa.
Esimerkiksi vuosina 2016 ja 2018 oli molempina kesäkuussa voimakas matalapainemyrsky, jossa esiintyi merialueilla myrskylukemia ja voimakkaita puuskia maa-alueilla.

Vienon kaltaiset matalapainemyrskyt ovat voimakkaimmillaan syys- ja talviaikaan, jolloin vaikutukset eivät välttämättä olisi niinkään suuria.

–  Kun tämä tapahtuu tässä kesällä, kun puissa on lehtiä, se voi sitä kautta aiheuttaa monin paikoinkin vahinkoja metsissä. Puissa on tarttumapinta-alaa sille tuulelle, eikä ole routaa maassa ankkuroimassa puita, Siiskonen sanoo.

Etelässä vältyttäneen pahemmilta sateilta

Puuskatuulet aiheuttavaan matalapaineeseen liittyy myös sadealue. Aamuyöstä Suomen yllä oli laajempi sadealue aina Pohjois-Pohjanmaalta Keski-Lappiin. Jonkin verran sadekuuroja saadaan myös etelämpänä.

Sadealueen liikkuessa pohjoisempaan päivän aikana, ovat lämpötilat maan keskivaiheilla 10–15 asteen välillä. Lapissa voi olla sateessa vain 5–10 asteen lämpötilojakin.

Maan eteläosassa lämpötila pääsee nousemaan näillä näkymin 20 asteen tienoille, koska ihan etelässä ei sateita ole hirveämmin, eikä välttämättä lainkaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic