Lounais-Häme

Vienti alkaa vetää, työllisyys kohenee

Ollaan Humppilan Maviteknikin kakkoshallissa. Täällä hydrauliputket, -letkut ja -koneikot saavat viimeisen silauksensa ennen kuin ne kuljetetaan satamaan ja vientiin.

Putkiasennusta tekevä nuori humppilalainen Ville-Markus Vainio on yksi kakkoshallin tuoreimmista rekrytoinneista.

Vainio aloitti työt viime vuoden lopulla, kun Maviteknik rekrytoi 20 uutta työntekijää. Lähes kaikki uudet työntekijät ovat Vainion tavoin lähialueelta: Humppilasta, Forssasta, Urjalasta ja Loimaalta.

Hiljalleen elpyvä talous alkaa näkyä alueemme työttömyystilastoissa. Ely-keskuksen julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan kaikissa alueemme kunnissa oli helmikuun lopussa vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Humppilassa muutos on ollut suurin. Työttömien työnhakijoiden määrä pieneni jopa 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Muutokselle on vaikea löytää yhtä yksittäistä syytä, mutta Maviteknikin rekrytoinneilla on varmasti osansa kohentuneeseen tilanteeseen.

-Onpa mukavaa, että yrityksemme viennin huima piristyminen näkyy työllisyyskatsauksissa asti, toimitusjohtaja Esa Kohtamäki tuumaa.

Myös muissa alueemme vientiyrityksissä on havaittavissa myönteistä kasvuvirettä.

Esimerkiksi autokoreja valmistava forssalainen Fokor palkkasi viime vuonna parikymmentä uutta työntekijää. Lisärekrytoinneille saattaa tulla tarvetta vielä tänä vuonnakin.

-Vientimme kasvoi selvästi viime vuonna. Tänä vuonna odotamme, että kotimainen kysyntä kasvaa, Fokorin toimitusjohtaja Hannu Peltomaa sanoo.

Luottavaisin mielin tulevaisuuteen katsoo myös Forssan Levyn toimitusjohtaja Vesa Pehkonen. Hän arvioi, että eläköitymiset ja markkinoiden yleinen piristyminen luovat tarpeen rekrytoida lisää toimihenkilöitä ja työntekijöitä yritykseen tämän vuoden aikana.

-Tällä hetkellä talouden elpymisestä ei näy merkkejä yritystoiminnassamme, mutta luotamme tulevaan. Markkinoiden piristyminen on vain ajasta kiinni. Ja kun markkinat piristyvät, tahti on nopea, Pehkonen sanoo.

Seudulla syntynee siis lisää työpaikkoja vielä tämän vuoden aikana.

Työpaikoille todella näyttää olevan tarvetta, koska Forssassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopulla koko Kanta-Hämeen korkein, 15 prosenttia.

Helppoa ei työllistyminen ole seutukunnissakaan. Esimerkiksi Ville-Markus Vainio tietää saaneensa työpaikan Maviteknikilta vain oman aktiivisuutensa ja verkostonsa ansiosta.

-Pääsin armeijasta vuoden lopulla ja aloin soitella yrityksiin. Olihan se aluksi aika lannistavaa saada pelkästään kieltäviä vastauksia, mutta lopulta tuttava suositteli Maviteknikia, Vainio kertoo.

Hän kehottaakin työttömiä omatoimisuuteen. Tutut ja tutuntutut saattavat tietää sellaisia piilotyöpaikkoja, joita ei muuten löydä.

-Kannattaa hakea myös töitä, jotka eivät ole omaa alaa, mutta liippaavat läheltä.

Vainio on itse koulutukseltaan sähköasentaja, mutta tekee nyt Maviteknikissa koneasentajan töitä. Ajan myötä hänestä kehittynee monipuolinen kone- ja sähkötöiden osaaja. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic