Lounais-Häme

Vienti Kiinaan vetää, mutta ei yksin pelasta HKScania

HKScanin Rauman broileritehtaaseen on uponnut kymmeniä miljoonia euroja arvioitua enemmän. Kuva: Timo Jakonen

Ruokayhtiö HKScanin on löydettävä välineet, joilla se pystyy toimimaan kannattavasti nykyisessä markkinarakenteessa ja -tilanteessa.

Näin tiivistää Pellervon Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori elintarvikejalostajan ja sen keskiviikkona ylimääräisessä yhtiökokouksessa valittavan uuden hallituksen tehtävän.

Arovuori jatkaa, että HKScanin pitää pystyä vahvistamaan koko tuotantoketjuaan.

– Markkinoilla ei sinänsä ole näköpiirissä isompia muutoksia yrityksen kannalta parempaan tai huonompaan, hän arvioi.

HKScan on kärsinyt viime vuosina muun muassa Rauman broileritehtaan epäonnistuneesta käynnistämisestä.

Sopimus kiinalaisen jätin kanssa

HKScan kertoi lupaavan uutisen juuri ylimääräisen yhtiökokouksensa alla. Yhtiö on tehnyt sopimuksen kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban kanssa.

Se on ensimmäinen suomalainen liha-alan yritys, joka saa tuotteensa Alibaban Hema-ketjun supermarketteihin ja verkkokauppaan.

HKScanin viennistä vastaavan johtajan Jukka Nikkisen mukaan seuraavaksi yhtiö kasvattaa jakelua Hema-ketjun sisällä Shanghaissa ja lähialueilla.

Tämän jälkeen suunnitelmissa on laajentuminen muihin premium-ruokakauppoihin kivijalassa ja verkkokaupassa. Kolmantena askeleena on kasvu Kiinan muihin suurkaupunkeihin.

 

Lue myös: Possua forssalaisittain – HKScan aloittaa pian sianlihan viennin Kiinaan

 

Pörssikurssi hypähti

Kiinan uutisesta kiitti myös pörssi. HKScanin osakkeen kurssi nousi parhaimmillaan seitsemän prosenttia.

Tiistaina nousu loiveni. HKScanin osake on yhä kaukana esimerkiksi kevään noteerauksista.

Pörssiyhtiöt tavoittelevat kasvua, ja sitä sekä HKScan että toinen Suomessa toimiva iso elintarviketalo Atria hakevat ulkomailta. Keväällä HKScan kertoi, että liikevaihdosta yli 60 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta.

Kotimaan markkinat ovat rajalliset, ja tänne on sen lisäksi tunkua isoista tuottajamaista.

Suomalaisten intoa suosia kotimaista ja välttää ulkomaista lihaa voi tosin lisätä viime päivien tiedot niin saksalaisesta salmonella-jauhelihasta kuin sairaiden nautojen teurastuksesta ja niiden lihan mahdollisesta tuonnista Puolasta.

Lyhyt asialista kokouksessa

HKScanin ylimääräisessäyhtiökokouksessa päätetään pelkästään hallituksen jäsenten lukumäärästä ja hallituksen jäsenistä.

Tämä tarve perustuu loppuvuoden myräkkään yhtiön päättäjissä, kun hallituksen jäsenet Marko Onnela, Riitta Palomäki ja Tuomas Salusjärvi erosivat joulukuussa.

Sitä ennen lähtöpassit saivat toimitusjohtaja Jari Latvanen ja hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula.

Hallituksen puheenjohtajaksi nousi Arlan entinen pomo Reijo Kiskola. Hän urakoi myös toimitusjohtajana, kunnes Tero Hemmilä siirtyy remmiin maaliskuussa.

HKScanilla on viime vuoden tietojen perusteella yli 12 200 osakkeenomistajaa. Yhtiö ei kerro julkisuuteen, miten suuri osa heistä osallistuu ylimääräiseen yhtiökokoukseen.

Tulostietojen kannalta viisaampia ollaan helmikuun 6. päivä, kun HKScan kertoo tuoreet lukunsa.

Vain yksi nainen

Elintarvikeyhtiö HKScanin ylimääräinen yhtiökokous päättää 30. tammikuuta hallituksen jäsenten määrästä ja hallituksen jäsenistä.

Turussa pidettävälle yhtiökokoukselle ehdotetaan, että hallituksessa olisi viisi varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä.

Hallituksessa jatkavat Reijo Kiskola ja Per Olof Nyman sekä varajäsen Carl-Peter Thorwid varsinaisen yhtiökokouksen 2019 päättymiseen saakka.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen uusiksi jäseniksi valitaan suostumustensa mukaisesti varsinaisen yhtiökokouksen 2019 päättymiseen saakka Jari Mäkilä, Harri Suutari ja Terhi Tuomi sekä varajäseneksi Ilkka Uusitalo samoin rajauksin.

HKScanin pääomistaja on LSO Osuuskunta.

Varsinainen yhtiökokous pidetään 11. huhtikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic