Lounais-Häme

Vieremän koulussa keskusteltiin Mäkilamminpuiston käytöstä - jatkuva ilkivalta harmittaa kaupunkia ja ahkeria ulkoilijoita

Nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen ja vanhempi konstaapeli Mika Penttilä kannustivat vieremäläisiä ja forssalaisia tutustumaan ja nauttimaan alueen luontoarvoista. Aluksi tapahtumassa jouduttiin käymään lävitse Mäkilammin laavuun kevään aikana kohdistunut ilkivalta.

Laavua on yritetty polttaa ja nuorisopajan paikalle tuomia valmiita polttopuita on viskelty ympäriinsä. Polttopuita on myös kadonnut. Nyt puita laavulle toimitetaan kerran viikossa.

 

Kaupungin nuorisotyöpaja on alkuaan lahjoittanut rannalle asetetun laavun. Työpajan porukka on huolehtinut myös paikan siisteydestä ja polttopuista. Virtanen kertoo, että viime kesänä alueen frisbeegolf-radalta katosi yksi peliradan kori, jota ei ole löydetty.

Penttilä kertoo, että koria on etsitty tuloksetta myös sukeltajien voimin Mäkilammista. Penttilä epäilee, että peliradan kori löytyy jonkin kesämökkiläisen pihalta.

Myös laavun bitumikattoa on käytetty nuotioiden sytykkeenä. Virtanen kertoi laavun saavan kesän aikana vielä peltikaton.

Radan heittoalustoilla on ajeltu myös mopoilla.

-Tosi typerää toimintaa. Vahinkojen korjaaminen on kallista. Aluetta pitäisi valvoa yhteisöllisellä vastuulla, Penttilä heitti harvalukuiselle yleisölle.

Hänen omiin luontokokemuksiin kuului keskiviikkona juoksulenkillä kohtaaminen valkohäntäpeuran kanssa.

 

Penttilä kehui Mäkilammin olevan luontohelmen, jolla on jo monenlaista käyttöä. Ulkoilijoiden ja uimareiden sekä frisbeegolfareiden lisäksi alueen ovat löytäneet polkujuoksijat ja kestävyysjuoksijat. Hunnarin Hapotuksen puolimaraton järjestetään 8. päivä heinäkuuta. Viiden kilometrin radalla korkeusero on peräti 330 metriä.

Yhtenä ideana on esitetty kuntoportaiden rakentamista alueen Autokeitaan puoleiseen rinteeseen. Alustavat selvitykset kertovat, että portaat vaativat kunnon perustukset, etteivät portaat lähtisi paikaltaan.

Virtanen heitti raa’an arvion, että hintalappu voisi olla portaille noin 100 000 euroa. Virtasen mukaan portaat voitaisiin toteuttaa lahjoituksilla, jossa osuutena voisi olla oma porrasaskelma.

Virtasen oma visio on se, että Mäkilaminpuisto voisi olla lähtöpiste kaupunkipuistoreitille, joka jatkuisi Mäkilammilta riippusillan kautta Vieremän padolle jatkuen Kehräämöalueen ja Prismakeskuksen kautta Loimijoen vartta aina Papinsillalle ja Pyhäjärven rantaan. Virtanen tuntee Mäkilammin ja Vieremän nurkat sillä hän on ollut vieremäläinen vuodesta 1981 lähtien.

 

Keskustelu kääntyi myös Vieremän muihin vetovoimatekijöihin. Penttilä lupaili, että koulu säilyy, mikäli vain oppilaita riittää. Tällä hetkellä Vieremän koulussa on koulunjohtaja Hannu Haapaniemen mukaan 96 oppilasta. Ensimmäiselle luokalle tulevien ikäluokkien määrä on 15-20 oppilasta.

Haapaniemi, joka on itsekin aikanaan käynyt Vieremän koulua, kehuu koulun mahdollisuuksia käyttää ympäröivää luontoa opetuksessaan. Vieremän koulussa ei ole esiopetusta mutta Haapaniemen mukaan koulu on oikea koulu eikä mikään kaksiopettajainen kyläkoulu. Hän esitti, että koulusta voisi järjestyä kerran päivässä ryhmä, joka kiertäisi puistossa tutkailemassa sen kuntoa. Koulun omaa valvontaa ollaan parantamassa piakkoin asennettavilla valvontakameroilla.

 

Esille nousi myös Mäkilammin alueen turvallisuuden ja käytettävyyden parantaminen mm. valaistun ulkoilureitin avulla. Näin esimerkiksi koiranulkoiluttajat voisivat paremmin hyödyntää aluetta.

Virtanen totesi, että alueen käytön lisääntymisen myötä myös häiriökäyttäytyminen saadaan paremmin aisoihin.

Huolenaiheeksi on noussut myös kesäisin autolla ajaminen aivan Mäkilammin rantaan. Paikalla ollut kaupungin puutarhuri Leila Grönholm lupasi, että puomin asettamista voidaan tutkia. Koko alueen puomittaminen on vaikea ratkaisu. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/47025-makilammin-laavu-yritettiin-polttaa-poliisi-kaipaa-silminnakijahavaintoja

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti