Lounais-Häme Forssa

Vieremän vedenkäsittelylaitos käyttöön – Sakkaongelmia aiheuttaneen lipeän käytöstä luovutaan

Uuden laitoksen myötä Forssan vesihuoltoliikelaitos voi luopua sakkaongelmia aiheuttaneen lipeän käytöstä veden pH-arvon kohottamiseksi.
Vieremän vedenkäsittelylaitokselle on rakennettu neljä ilmastustornia, joilla pohjavettä ilmastetaan ja veden pH-arvoa nostetaan. Kuva: Tapio Tuomela
Vieremän vedenkäsittelylaitokselle on rakennettu neljä ilmastustornia, joilla pohjavettä ilmastetaan ja veden pH-arvoa nostetaan. Kuva: Tapio Tuomela

Vieremän uusi vedenkäsittelylaitos on otettu käyttöön Forssassa. Uuden laitoksen myötä Forssan vesihuoltoliikelaitos voi luopua sakkaongelmia aiheuttaneen lipeän käytöstä veden pH-arvon kohottamiseksi.

– Vieremän uusi vedenkäsittelylaitos on nyt ollut tuotannossa kuukauden verran. Käyttöönotto on tapahtunut vaiheittain, ja olemme koekäytön ja näytteenottojen myötä varmistaneet, että jakeluverkkoon syötettävä vesi on talousvesiasetuksen mukaista hyvää talousvettä, vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen kertoo.

Vedenkäsittelylaitokselle on rakennettu neljä neljän metrin korkuista ilmastustornia, joilla pohjavettä ilmastetaan ja veden pH-arvoa kohotetaan. Tällä järjestelmällä voidaan korvata aiemmin käytetty lipeän käyttö veden pH-arvon nostamiseksi.

– Lipeän käytöstä luopuminen tuo mukanaan sen edun, ettei vedenkäsittelyssä käytetä enää kemikaaleja. Lipeän käyttö ei aiheuta terveyshaittaa, mutta se on vaikuttanut siihen, että vesijohtoverkostoon on tullut sakkaa.

Forssan asukkaat ovat valittaneet jo pitkään vesijohtoveden ongelmista.

Paakkosen mukaan Forssassa on keskikova ja kalkkipitoinen pohjavesi, ja lipeä ja kalkki ovat yhdessä aiheuttaneet sakkaongelman. Kun lipeän ja kalkin lisäksi vesijohtoverkostossa on ollut mangaania, vesijohtovesi on saattanut myös värjäytyä ruskeaksi.

Paakkonen kertoo, että pohjaveden happipitoisuuden nostamista auttaa myös Vieremän vedenottamolla jo vuonna 2015 käyttöön otettu hapetuskaivo.

– Vesijohtovetemme pH-arvon tavoite on 7,4–7,5, mikä on täyttynyt hyvin. Arvo on vaihdellut uutta laitosta käyttöön otettaessa välillä 7,2–8. Arvo on myös saattanut pudota tilapäisesti hieman, jos vedenkulutus kasvaa suureksi, mutta tähän pystytään vaikuttamaan uuteen käsittelylaitokseen vielä tehtävillä viritystöillä.

Talousvesiasetuksen mukaan talousveden pH-arvon pitää olla vähintään 6,9.

Uudistuksen myötä kaikki Forssan vesijohtoverkostoon syötettävä vesi käsitellään Vieremän vedenkäsittelylaitoksella.

Vieremän vedenottamon lisäksi Forssassa toimii Linikkalan vedenottamo, josta vesiliikelaitos on rakentanut 2,6 kilometriä pitkän raakavesiputken Vieremään. Veden saantia varmistaa Vieremään myös vuonna 2016 rakennettu yhdysvesijohto Jokioisten Särkilammen vedenottamolta.

Vesivarmuutta on parannettu myös niin, että Vieremän vedenottamon vierelle on rakennettu kolme nelisenkymmentä metriä pitkää alavesisäiliötä.

– Vieremän vedenkäsittelylaitoksessa käsitellään arkisin vettä noin 5 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Käsittelykapasiteetiksi on mitoitettu 6 500 kuutiota vuorokaudessa.

Paakkosen mukaan vedenkäsittelylaitoksella tehdään vielä joitakin viimeistelytöitä. Hankkeen suunnittelu alkoi konsulttityönä kaksi vuotta sitten, ja käytännön rakentamistöihin päästiin vuodenvaihteessa 2017–2018. Hanke maksaa runsaat kaksi miljoonaa euroa. Lyhytaikaista luottoa vesihuoltoliikelaitos on ottanut 1 150 000 euroa.

– Vesi- ja jätevesitaksat nousevat ensi syksynä seitsemän prosenttia, mutta niitä olisi ollut tarve nostaa jo kaksi vuotta sitten, Paakkonen sanoo.

Vesimaksujen korotuksesta päätettiin vuoden 2019 toukokuussa.

Vesihuoltoliikelaitos on tehnyt vedenkäsittelylaitoksen rakentamistyöt pääasiassa oman henkilökunnan työnä. Projektia on johtanut vesihuoltoliikelaitoksen työpäällikkö Jarmo Viitanen.

– Lähinnä sähkö- ja automaatio- sekä rakennustöitä on teetetty ostopalveluna ulkopuolisilla. Olemme pyrkineet käyttämään hankkeessa pääasiassa paikallista osaamista, mutta tietenkin hankintalain mukaisesti, Paakkonen sanoo. FL

Forssan vesijohtoveden on kerrottu aiheuttavan myös vihreitä takkupäitä.

Vaaleat hiukset voivat värjäytyä Forssan vesijohtoveden vuoksi vihertäviksi. KUVA: Lassi Puhtimäki

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic