Lounais-Häme Forssa

Pienvesivoimalan rakentaminen Loimijokeen sai viisi vuotta lisää aikaa

Pienvoimalan rakentaminen Loimijokeen sai viisi vuotta lisää aikaa
Vieremänkosken kuohut aiotaan valjastaa sähköntuotantoon Kuhalankosken tavoin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vieremänkosken kuohut aiotaan valjastaa sähköntuotantoon Kuhalankosken tavoin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pidentää viidellä vuodella lupaa Vieremänkosken vesivoimalaitoksen rakentamiseen. Vieremänkosken pienvoimalan rakentamiseen on täten ryhdyttävä loppuvuodesta 2025 ja hanke toteutettava olennaisilta osiltaan marraskuuhun 2027 mennessä, tai muuten lupa raukeaa.

Lupaa on hakenut Kalevi Kainulainen perustettavan yhtiön lukuun.

Kainulaisen pojan on tarkoitus toteuttaa hanke, mutta tällä on kuitenkin pitkäaikaisia projekteja Aasiassa eikä hanketta voi toteuttaa ennen niiden valmistumista. Määräajan pidentämiseen on näin AVIn mukaan erityinen syy.

Hämeen ELY-keskus ja kalatalousviranomaisena Pohjois-Savon ELY-keskus ja Forssan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen ovat todenneet, ettei voimalaitoksen rakentamiselle asetetun määräajan pidentämiselle ole esteitä.

Vieremänkosken pienvesivoimalaitoksen on tarkoitus toimia automatisoidusti Loimijoen pinnankorkeuden mukaan. Tarvittaessa koneistoja ja sulkuja voidaan ohjata paikan päällä tai etäohjauksella.

Aiempi pato ja Vieremänkosken pohjoisrannan mylly on rakennettu 1930-luvulla, mutta padon vanhimmat osat ovat 1880-luvulta. Forssan kaupunki muutti kosken vanhan padon kiinteäksi pohjapadoksi ja tekokoskeksi 1980-luvun lopulla.

Vanha lupa, johon tuli nyt viisi vuotta lisäaikaa, edellytti hankkeen aloittamista loppuvuodesta 2020 ja enimmältä osin valmista marraskuuhun 2022 mennessä.

Päätökseen voi hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudesta 20.4. mennessä FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic