Lounais-Häme

Vihapuhekampanja pyrkii lisäämään empatiakykyä

Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toi yhdessä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) julkisuuteen opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämän Sitoudun torjumaan vihapuhetta -haastekampanjan.

Kampanja kuuluu osaksi Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelmaa, jossa on kymmenen konkreettista toimenpidettä rasismin ja vihapuheen ehkäisemiseen.

-Ihmisten ja yhteiskunnan empatiavaje on kasvanut ja sanotaan rumia asioita. Ennen se tapahtui tekstiviesti- tai keskustelupalstoilla, mutta nyt sitä tapahtuu jo omilla kasvoilla ja nimellä sosiaalisessa mediassa, Grahn-Laasonen taustoittaa kampanjan syitä ja muistuttaa samalla, ettei ilmiö ole yksin suomalainen.

Opetusministeri kertoo, ettei ole niinkään huolissaan poliitikkoihin, vaan tavallisiin kansalaisiin kohdistuvasta vihapuheesta.

-Annan kansalaisten käydä facebook-seinälläni rajuakin keskustelua, mutta jossain rajan on mentävä. Havahduin vihapuheen kasvuun toden teolla, kun eräs nuori forssalaistyttö lähetti yksityisviestin. Siinä tyttö kertoi halunneensa kommentoida aihetta seinälläni, muttei uskaltanut, koska kommentista olisi syntynyt viharyöppy.

 

Kampanjan tavoitteena on opetusministerin mukaan herättää kaikkia kiinnittämään huomiota yleistyneeseen vihapuheeseen, rasismiin ja syrjäytymiseen sekä asenteiden kiristymiseen.

-Tavoitteena on lisätä ihmisten kykyä asettua toisen ihmisen, viestin vastaanottajan asemaan. Parasta mitä kampanjasta voi seurata on se, että ymmärtäisimme sanojemme vaikutuksen ja miettisimme kahdesti ennen kuin kirjoitamme.

Kyse ei opetusministerin mukaan ole vain maahanmuutosta ja kulttuurien erilaisuuksista, vaan vihapuheen laajeneminen kattaa muitakin elämänaloja. Kampanjalla pyritään ehkäisemään myös esimerkiksi koulukiusaamista ja ulkonäköön perustuvaa vihapuhetta.

Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelman toimenpiteet kohdistuvat muun muassa opetushenkilöstön koulutukseen, nuorisotyöhön, liikuntaan ja uskontojen vuoropuheluun. Ministeriön hallinnonalan toimijat haastetaan mukaan yhteiseen työhön ja ministeriö antaa keinot ja työkalut puuttumiseen.

Kielenkäytön koventuminen näkyy Grahn-Laasosen mukaan myös harrastustoiminnoissa. Hän kehuu urheiluseurojen ja kulttuuritoimijoiden lähteneen kiitettävästi mukaan kampanjaan.

Ministeri muistuttaa, että empatiaa voi oppia ja opettaa.

-Vanhempien asenteet siirtyvät vahvasti lapsiin ja nuoriin. Kodin merkitys vihapuheen ehkäisemisessä on erittäin suuri.

 

Grahn-Laasonen vakuuttaa, ettei kampanjan tavoitteena ole sananvapauden kahlitseminen. Hän muistuttaa, että sananvapauteen kuuluu myös suuri vastuu.

-Vihapuhe ei ole mielipideasia. On eri asia olla kriittinen ja vihainen, kuin syrjivä, loukkaava tai väkivaltaan kannustava.

Vihapuhetta ei voi Grahn-Laasosen mukaan tarkkaan määrittää, mutta sen tunnistaa siitä, että se on kirjoitettu loukkaamistarkoituksessa, sillä halutaan aiheuttaa vahinkoa, surua, vihamielisyyttä tai sillä jopa yllytetään väkivaltaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic