Lounais-Häme Tammela

Vihreä Portti avaa oven tanssin maailmaan: "Lapset saavat myös harjoitella tanssiliikkeitä"

Tanssityöpaja Tammelassa sai lapset tanssimaan eläinten tahtiin.
Taru Kallio näyttä Hans-hirven tanssissa lapsille liikkeet, joita he voivat sitten seurata mukana.

Feline astuu joskus Vihreän Portin läpi ihmisten maailmaan. Hän tulee maasta, jonne ei ole yksikään ihminen jalallaan astunut. Siellä eläimet puhuvat, puut tanssivat ja ihmiset ovat puoleksi eläimiä, niin kuin Felinekin.

Feline esittää lapsille tanssin ja kertoo, että halusi tulla katsomaan, millaista ihmisten maassa on. Sitten hän saa puhelun hirvi Hansilta.

– Näytä niille tanssini ja pistä biisini soimaan! Hans kehottaa

– Katsokaa tarkkaan. Pääsette itse kohta harjoittelemaan samoja liikkeitä, Feline sanoo ja esittää tanssin.

Vihreä Portti on Tanssiteatteri Raatikon tanssityöpaja, jota pidetään päiväkodeissa ja kouluissa. Raatikolla on ollut jo vuosia kiertävä konsepti, jossa tanssiesityksiä ja -työpajoja viedään lasten pariin.

Felineä esittävä Taru Kallio kertoo, että lapset ovat osa teosta. He eivät jää vain katsojiksi, vaan saavat myös harjoitella tanssiliikkeitä.

– Teos tehtiin Ludmila Pussiselle, joka kiersi esittämässä Felineä viime kuun ja minä kierrän tämän kuun. Hän ja koreografi olivat yhdessä pohtineet, että olisi ihanaa tehdä lapsille esitys.

Koreografia on Heidi Masalinin, sävellykset ja äänitykset Olli Havun käsialaa. Puvustuksesta on huolehtinut Terttu Torkkola.

Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija kertoo, että esityksen varhaiskasvatuspuolelle toi Kulttuuriyhdistys Kuvio. Esitys näytetään Tammelan päiväkotilaisille vielä 7.11. ja Jokioisten varhaiskasvatuksessa 8.11.

– Minna Lehtola Kuviosta valitsi esityksen ja me otimme sen vastaan. Tanssia ei kuitenkaan ole niin paljon tällä seudulla, yksi tanssikoulu lapsille täällä kuitenkin on, Paija mainitsee.

– On hyvä tuoda eri kulttuurin muotoja esille. Minusta tanssi on myös taidemuoto, johon pojatkin pääsevät hyvin kiinni.

On aika esittää toinen tanssi. Siinä lapset pääsevät ensin opettelemaan yhdessä liikkeitä, sitten Feline esittää koko tanssin.

– Lapset sitten bongailevat sieltä opeteltuja liikkeitä, Kallio kertoo.

Kallio poistuu lavalta juuri aina ennen esityksen loppua, joten lasten kommentteja hän ei ehdi kuulla. Esityksen aikana huomaa silti, että monta kertaa on kyseessä lasten ensimmäinen tanssiesitys. Se voi aiheuttaa hämmennystä.

– Osa lapsista on, että mitä tapahtuu ja joku saattaa naureskella. ”Mitä se tekee, kun se liikkuu, eikä puhu?” Lapset hakevat vähän sitä, onko tämä nyt kiva juttu vai ei.

– Yleensä kun ryhdymme Hans-hirven liikkeitä harjoittelemaan, iso osa alkaa lämmetä. Kohta alkaa tulla kysymyksiä: kuka olet, missä asut, kuka on Sinipyrstö ja onko se kaverisi.

Jotkut lapset alkavat heti alussa kyselemään mikä eläin Feline on, mistä hän tulee ja miten sinne pääsee.

– Yleensä puolessa välissä koko ryhmä alkaa innostua ja elää siinä sadussa.

Tanssi voi myös opettaa lapsia: kehittää heidän motorisia taitojaan sekä avaruudellista hahmottamista. Kallio myös toivoo, että lapsista tulee monipuolisempia liikkujia. Ehkä joku heistä kiinnostuu työpajan ansiosta tanssista tai jumpasta?

– Jos käsi on sivulla, lapset voivat miettiä, mitä se mahtaa tarkoittaa tai jos käsi on koukussa. Tilat saattavat olla hankalia ja tanssi opettaa, miten liikkua tilassa törmäämättä muihin.

– Tulee myös luovuutta, miten keksiä omia liikkeitä. Lasten tanssiessa pyydän heitä tanssimaan omaa tanssia. Silloin joutuu miettimään, mikä on se oma tanssi.

Feline jättää myös lapsille aina kirjeen, joka avataan vasta muutaman yön päästä. Kirjeessä on merkillisiä sanoja, kuten Aurinkokellahdus ja Hyttyspyörä.

– He saavat sitten itse keksiä ja harjoitella liikkeet tanssiliikkeet niihin. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic