Lounais-Häme

Vihreän hoivan hanke poiki pari yritystäkin

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttama ja juuri päättynyt Forssan seudun Green Care -hanke on poikinut monialaisen yhteistyöverkoston.

Hankkeen projektipäällikkö Päivi Homan-Helenius toivoo hankkeelle jatkoa.

-Verkostoituminen on onnistunut hyvin ja hankkeen aikana on perustettu muutama yrityskin. Toivon kovasti, että yhteistyöverkoston toiminta jatkuu edelleen, Homan-Helenius sanoo.

Homan-Heleniuksen mukaan alueen kunnat ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) ovat olleet aktiivisesti mukana toiminnassa.

-Green Care -yritykset on otettu hyvin vastaan muun muassa kuntien varhaiskasvatuksessa ja koulutoimessa sekä hykyn sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Projektipäällikkö tosin harmittelee pitkittyneen sote-uudistuksen tuomaa hidastetta; julkinen puoli alkaa olla hieman varovainen toimissaan.

-Vaikka oikeastaan tulevat muutokset antavat kunnille enemmän mahdollisuuksia osallistua ennaltaehkäisevään toimintaan.

Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä on kuitenkin otettu käyttöön sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Esimeriksi ADHD-lapsille on tarjottu pienryhmissä tapahtuvaa sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

-Hevostallit ovat ilmapiiriltään rentoja ja rauhoittavia. Lisäksi talleilla on aikuinen, jolla on aikaa kuunnella ja kannustaa lasta.

Lastensuojelussa on puolestaan nähty, kuinka tärkeää yhteisten hyvien hetkien saaminen on perheille.

Luonnon ja eläinten parissa on helppo löytää yhteistä tekemistä lapsille ja vanhemmille. Perheen yhteiset kokemukset voivat kannatella lasten ja nuorten elämää aikuisuuteen asti.

Tammelassa on toiminut jo vuosia metsäeskari, joka on muun muassa voittanut ensimmäisen palkinnon Suomen luonnonsuojeluliiton kilpailussa lähimetsien käytöstä.

Forssan Koijärven ympäristöpainotteinen koulu-päiväkoti on taas saanut Suomen ympäristökasvatusseuran tunnustuspalkinnon.

Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso toteaa, että metsäeskarista on saatu hyviä kokemuksia.

-Pyrimme tekemään luonnossa liikkumisesta elämäntapaa.

Laakso lisää, että hänen tietääkseen ei ole tutkittu, miten pitkälle esiopetuksen luontokokemukset kantavat, mutta mutu-tuntumalla hän uskoo, että tapa kantaa aikuisuuteen asti.

Homan-Helenius huomauttaa, että luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksia on sen sijaan tutkittu.

-Verenpaine laskee, tarkkaavaisuus paranee, mieliala kohenee, unen laatu paranee, Homan-Helenius luettelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti