Lounais-Häme

Vihreät haluaa paukkuvapaan Ypäjän

Vihreä ryhmä esittää valtuustoaloitteessaan, että Ypäjän kunta vetoaisi vahvasti asukkaisiinsa ja kesäasukkaisiinsa, jotta nämä välttäisivät ilotulitteiden käyttöä Ypäjän kunnan alueella. Vihreiden mukaan Ypäjän kunta voisi myös pyytää Kanta-Hämeen pelastuslaitosta asettamaan Ypäjän kunnan alueelle rajoituksia ilotulitteiden suhteen vedoten eläinsuojelulakiin, ympäristönsuojelulakiin ja yleiseen järjestyslakiin.

Vihreät muistuttavat aloitteessaan, että Ypäjän kunnassa joka viides asukas on hevonen ja kunta markkinoi itseään Suomen hevospitäjänä. Tämä asettaa vihreiden mukaan kunnalle velvoitteen kiinnittää erityistä huomiota myös hevosten hyvinvointiin.

-Uuden vuoden juhlinta ilotulitteineen on hevostalleille raskas ja jopa vaarallinen ajankohta, kyseessä on jopa tallinpitäjille painajainen. Hevoset pelkäävät ilotulitteiden aiheuttamaa pauketta ja räiskettä ja ovat tästä syystä vaarassa sairastua stressin ja pelon aiheuttamiin sairauksiin, muun muassa ähkyyn, tai vaarassa loukata itsensä vauhkoontuessaan karsinoissa ja teloessaan itseään tallirakenteisiin. Pelolle alttiimmat hevoset saattavat pelkoreaktion seurauksena olla kilpailukyvyttömiä tai vaarallisia ja vaikeita käsitellä vielä useita päiviä uudenvuoden jälkeenkin, aloitteessa muistutetaan.

 

Vihreät pitäisi ilotulitteiden käytön rajoittamista tai suoranaista kieltämistä postiivisena ja kannustavana viestinä hevosenomistajille ja tallinpitäjille. Vihreät muistuttavat, että ilotulitteet aiheuttavat ongelmia myös muiden eläinten kuten koirien omistajille ja pelottavat osaa pienistä lapsista. Vihreät näkee kiellon mahdollisuutena paikalliselle matkailuyrittäjille markkinoida palveluitaan paukkuvapaina.

-Ilotulitevapaa Ypäjä olisi positiivinen viesti kaikille hevosenomistajille. Se kertoisi, että hevospitäjä haluaa aidosti huomioida hevoset ja kuuntelee niiden omistajien toiveita sekä tarpeita. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic