Lounais-Häme

Vihreät haluaa rajoittaa voitontavoittelua vanhusten hoivapalveluissa

Raivatut suot metsiksi ja fossiilisille polttoaineille "eräpäivä", vaaliohjelman luonnoksessa linjataan.
Vanhusten hyvinvointi puhuttaa. Kuva: Seppo Pessinen

Vihreät haluaa rajoittaa voitontavoittelua vanhusten hoivapalveluissa, puolue kertoo vaaliohjelmaluonnoksessaan. Varsinaisia keinoja tähän vihreät ei kuitenkaan vielä ohjelmapaperissaan esitä.

Vähintään 0,7 hoitajan minimimitoituksen takana puolue seisoo edelleen. Myös valvonnan vahvistaminen on vanhusten hoivapalveluiden korjauslistalla.

Puolue ratkoisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä luomalla maakunnille verotusoikeuden sisältävän itsehallinnon. Palveluita yksityiselle markkinoille siirtävästä mallista puolue luopuisi. Näin korjattaisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ”valuviat”, puolue arvioi. Julkista perusterveydenhoitoa tulee vihreiden mukaan vahvistaa, sillä se auttaisi ehkäisemään väestön terveyserojen kasvua.

Sosiaaliturvaa vihreät uudistaisi kohti perustuloa.

 

Metsänomistajia houkutellaan kasvatusmaksulla

 

Vihreiden vaaliohjelman kärkitavoitteet liittyvät ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja koulutuksen vahvistamiseen. Niitä molempia puolue on pitänyt vahvasti esillä jo aiemmin.

Fossiilisten energianlähteiden käytölle ja liikenteen päästöille puolue ehdottaa selkeitä takarajoja. Turpeen ja kivihiilen ”eräpäivät” tulisivat vastaan 2020-luvulla, maakaasun ja liikennepolttoaineiden 2030-luvulla. Liikenteessä vihreät panostaisi erityisesti raiteisiin käyttämällä raideinvestointiohjelmaan yli 10 miljardia euroa seuraavien parin vuosikymmenen aikana.

Hakkuiden sijaan vihreät kasvattaisi metsiä. Puolue metsittäisi 150  000 hehtaaria käyttämättömiä peltoja ja ennallistaisi 200  000 hehtaaria raivattuja soita. Metsänomistajia metsien ja niiden myötä hiilinielujen kasvattamiseen houkuteltaisiin erityisellä kasvatusmaksulla.

Vaaliohjelma hyväksytään virallisesti puoluevaltuuskunnassa sunnuntaina. Kokous Helsingissä alkaa tänään lauantaina.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic