Lounais-Häme

Vihreät hyväksyi poliittisen ohjelmansa: suostumuksen puute raiskauksen määritelmäksi, 60 prosentin päästöleikkaustavoite

Vihreät ovat hyväksyneet tulevien vuosien poliittisen tavoiteohjelmansa sunnuntaina pidetyn äänestysrumban päätteeksi.

Vantaan Korsossa järjestetty puoluekokous alkoi äänestää kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen (vihr.) johtaman työryhmän tekemän pohjaesityksen ja kokousedustajien tekemien muutosesitysten välillä sunnuntaina aamupäivällä. Muutosesitysten lista oli pitkä, ja äänestykset kestivät kaikkiaan yli kaksi tuntia.

Poliittisen tavoiteohjelman on tarkoitus toimia pohjana vaaliohjelmalle, joka vihreiden on määrä laatia myöhemmin syksyllä.

Äänestyksissä vihreät muun muassa hyväksyivät tavoiteohjelmaansa sen, että Suomi koventaisi omaa päästöleikkaustavoitettaan. Tällä hetkellä Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen vuoksi leikkaamaan kasvihuonepäästöjä 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta.

Vihreät hyväksyi sen, että leikkaustavoite muutetaan 60 prosenttiin. Puolue myös linjasi suhtautuvansa kielteisesti lisäydinvoimaan.

Lisäksi puoluekokouksessa äänesti myös sen puolesta, että julkisissa hankinnoissa lisättäisiin kotimaisen lähi- ja luomuruoan osuutta

Vihreiden puoluekokous hyväksyi tavoitteenaan myös, että suostumuksen puute tulisi rikoslakiin raiskauksen määritelmäksi. Nato-jäsenyyttäkään ei pidetä ajankohtaisena.

Maataloustuista kompromissi

Vihreiden Vantaan-puoluekokouksen yhtenä käytäväpuheenaiheena on ollut, miten puolue suhtautuu maataloustukiin. Alkuperäisessä tavoiteohjelman pohjaesityksessä oli esitetty, että vihreät sitoutuisi vähentämään maataloustukia. Muotoilu ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia puolueen jäseniä.

Lauantaina sääntötyöryhmä laatikin pykälän uusiksi kokonaan, ja puoluekokous hyväksyi kompromissiesityksen sunnuntaina äänestyksen jälkeen.

Hyväksytyssä muotoilussa todetaan, että maataloustukia vähennetään asteittain ja pitkällä siirtymäajalla, kunhan on ensin tehty tukien kokonaistarkastelu. Tukivähennykset alkaisivat turkistarhaustuista ja puolueen näkökulmasta haitallisista eläintuista.

-Tavoitteena on kehittää maataloustuotantoa eläinten kannalta eettisempään ja ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämpään suuntaan sekä lisätä kotimaisen kasviproteiinin tuotantoa, kompromississa todetaan.

Kompromissina pidetyssä muotoilussa todetaan myös, että tavoitteena on parantaa kotimaisen maataloustuotannon kannattavuutta.

Ylioppilaskirjoituksista pidetään kiinni

Tavoiteohjelman käsittelyssä puoluekokous myös äänesti siitä, pitäisikö ylioppilaskirjoitukset poistaa. Vihreiden nuorten ja opiskelijain liiton toisen puheenjohtajan Iiris Suomelan tekemässä muutosesityksessä ehdotettiin, että korkeakoulujen valintakokeista tulisi luonnollinen osa koulutusjärjestelmää.

Puoluekokous kuitenkin äänesti esityksen kumoon. Hyväksytyssä versiossa vihreät päättivät uudistaa ylioppilaskirjoituksia ja korkeakoulujen valintakokeita.

Kokousaloitteet hyväksyttiin

Poliittisen tavoiteohjelman lisäksi vihreät hyväksyivät puoluekokousaloitteensa.

Aloitteissa puoluekokous muun muassa hyväksyi sen, että vihreät alkavat edistää kulkumuodosta riippumatonta kilometrikorvausta, nopean junayhteyden perustamista Turun ja Helsingin välille sekä sitä, että lasten ja nuorten kanssa työskentelevien rikostaustan selvitys koskisi myös viharikoksia. Tällä hetkellä rikostaustaselvityksessä ei niin sanotuista viharikoksia selvitetä.

Vihreiden puoluekokous päättyy tänään sunnuntaina.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic