Lounais-Häme

Vihreiden Aalto: Kaikki pakkopalautukset keskeytettävä väliaikaisesti ja pakolaiskiintiö jopa 10 000:een

Helsinki
01.08.2018, 18:06

Kotimaa

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto haluaa keskeyttää kaikki turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset väliaikaisesti.
– Kaikki pakkopalautukset on väliaikaisesti keskeytettävä kunnes on varmaa, että prosessi turvaa turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeudet, Aalto sanoo STT:lle.
Tällä hetkellä on Aallon mukaan liian suuri riski siitä, että palautuspäätös on väärä.
– Järjestelmä tuottaa virheitä suuntaan tai toiseen. Tätä haluan korostaa: joskus ihminen voi saada myös myönteisen turvapaikkapäätöksen, vaikka hän ei olisi siihen oikeutettu.
Erityisen huolissaan Aalto on Afganistaniin ja tiettyihin osiin Irakia palautetuista ihmisistä maiden turvallisuustilanteen vuoksi.
Jos vihreät nousisi ensi kevään vaaleissa hallitukseen, Aalto korjaisi parjaamaansa järjestelmää ensinnäkin teettämällä riippumattoman laillisuustarkastuksen Maahanmuuttovirastoon (Migri). Aallon mukaan hallituksen ohjeistukset ovat näkyneet Migrin linjauksissa voimakkaasti. Selvityksen voisi tehdä esimerkiksi oikeuskanslerinvirasto.
Pakkopalautuksella tarkoitetaan esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen ihmisen poistamista maasta tilanteessa, jossa hän ei halua lähteä vapaaehtoisesti. Asia nousi jälleen keskusteluun, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin lennolta tiistaina. Pennanen kertoi yrittäneensä estää lennolla olleen henkilön poistamisen maasta ja kieltäytyneensä siksi istumasta.

Kiikun kaakun -tilanteissa huomioitaisiin kotoutuminen

Migri-selvityksen lisäksi Aalto toteuttaisi maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskevan lainsäädännön kokonaisarvioinnin. Suurimpana ongelmana puheenjohtaja pitää toissavuotista oikeusapu-uudistusta. Tuolloin muun muassa lyhennettiin valitusaikoja ja poistettiin turvapaikanhakijan oikeus oikeusavustajaan turvapaikkapuhuttelussa.
Aalto kumoaisi uudistukset, jotka ovat hänen mukaansa johtaneet massiivisiin ongelmiin. Hän lisäisi myös Migrin resursseja eli esimerkiksi työntekijöitä, mutta rahasummia hän ei halua mainita.
– Sen verran resursseja lisätään, mitä Migri tarvitsee, jotta se voi toimeenpanna oikeusvarmaa lainsäädäntöä.
Suomen pakolaiskiintiön Aalto nostaisi ”moninkertaiseksi”, jopa 10 000 pakolaiseen riippuen siitä, millainen pakolaispolitiikka olisi kokonaisuudessaan. Nykyinen kiintiö on 750.
– 3 000 ihan minimissään.
Turvapaikkapäätöksissä pitäisi puheenjohtajan mielestä ottaa huomioon turvapaikanhakijan nuhteettomuus, työnteko, hankittu kielitaito ja muu aktiivisuus kotoutumisessa.
Tällainen voisi Aallon mukaan olla mahdollista, jos prosessi on pitkittynyt ja kyse on kiikun kaakun -tilanteesta, jossa pohditaan, myönnetäänkö turvapaikka vai ei. Vaikutus voisi Aallon mukaan olla samaa luokkaa kuin silloin, kun rikokseen syyllistyminen heikentää turvapaikan saantimahdollisuutta.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic