Lounais-Häme

Vihreiden lainsäädäntösihteerin lentokoneprotesti syyttäjälle syyteharkintaan

Helsinki
03.10.2018, 13:40

Kotimaa

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan tapauksesta, jossa vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi heinäkuun lopussa palautustilannetta Finnairin lentokoneessa. Poliisi ei ole vahvistanut Pennasen nimeä. Poliisi tutki Helsinki-Vantaalla tapahtunutta välikohtausta rikosnimikkeillä ilmailurikkomus ja haitanteko virkamiehelle ja tiedottaa, että juttu siirtyy seuraavaksi syyttäjälle syyteharkintaan.
Pennanen oli heinäkuun lopussa lähtemässä Helsinki-Vantaalta Berliiniin, kun huomasi kertomansa mukaan, että vaikertavaa miestä pideltiin koneessa useamman ihmisen voimin. Pennanen sai kuulla lentoemännältä, että kyseessä oli palautustilanne.
Poliisi ei ole suoraan vahvistanut, että lennolla olisi ollut maasta poistettava henkilö, eikä poliisi kommentoi yksittäisiä palautuslentoja.
Palautuksiin on erilaisia syitä. Syynä niin sanottuun pakkopalautukseen eli maasta poistamiseen voi olla esimerkiksi kielteinen turvapaikkapäätös tai se, että henkilö on syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Henkilö voidaan saattaa perille asti lähtömaahansa, jos tämä ei poistu maasta vapaaehtoisesti.

Otti kantaa turvapaikkamenettelyyn

Pennanen päätti protestoida maasta poistamista turvapaikkamenettelyn ja pakkopalautusten ongelmien takia. Hän ei suostunut istumaan, jolloin hänet poistettiin lennolta, joka ei ollut vielä lähtenyt.
Poliisi kertoi ensin selvittäneensä tapausta liikenteen häirintänä. Myöhemmin tutkinnan aikana nimikkeet muuttuivat lievemmiksi.
Se, että tapaus siirtyy syyteharkintaan tarkoittaa, että henkilöä on poliisin arvion mukaan vähintäänkin syytä epäillä rikoksesta tutkinnan perusteella. Syyttäjä taas harkitsee tehdyn tutkinnan perusteella sen, onko tapauksessa riittävästi näyttöä syytteen nostamiseksi. Ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle voidaan tuomita maksimissaan sakkoja.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti