Lounais-Häme

Vihreiden tavoitteeksi maataloustukien vähentäminen pitkällä siirtymäajalla

Vantaa
17.06.2018, 17:15

Kotimaa

Vihreiden kanta maataloustukiin herätti Vantaan puoluekokouksessa vilkkaan keskustelun. Lopulta puoluekokous hyväksyi kompromissiesityksen, jonka mukaan tukijärjestelmälle tehdään kokonaistarkastelu ja maatalous tukia vähennetään asteittain riittävän pitkällä siirtymäajalla. Vähennykset tulisi aloittaa turkistarhauksen tuista ja muista ”eläintuotannon kestämättömien tuotantotapojen tuista”.
Maataloustukikanta sisältyy monta kymmentä kohtaa sisältävään puolueen poliittiseen tavoiteohjelmaan, jonka vihreät nuiji kokoon sunnuntaina. Tavoiteohjelman pohjalta puolue lähtee rakentamaan vaaliohjelmaa.
Puoluekokouksen käsittelyssä muuttui myös esimerkiksi vihreiden kanta äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen. Tavoiteikärajaksi kirjattiin nyt 16 vuotta, kun ehdotuksessa se oli vielä 15 vuotta.
Raikuvat aplodit sai äänestyksen perusteella tehty lisäys, jonka mukaan lisätään kotimaisen lähi- ja luomuruuan osuutta julkisissa hankinnoissa.
Vihreiden kanta ydinvoimaan säilyi ennallaan. Tavoiteohjelman mukaan viimeisimmät Suomessa tehdyt ydinvoimahankkeet ovat olleet hitaita ja ongelmallisia, eikä sellaisia haluta lisää.
Valmistelua johtaneen kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen mukaan ohjelmassa säilyi ”kolme terävää kärkeä”, jotka ovat koulutuksen pelastaminen, sosiaaliturvan kokonaisuudistus sekä ”uusi vaihde” ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto linjasi näitä tavoitteita puheessaan lauantaina.
– Lisäksi tämä ohjelma on erittäin vahva tasa-arvon, feminismin ja yhdenvertaisuuden puolustuspaperi. Tällaisina aikoina mielestämme sellaista tarvitaan. Ohjelma ottaa hyvin paljon kantaa siihen, miten voisimme tehdä Suomesta kaikille yhdenvertaisemman paikan asua ja elää, Parviainen sanoo.

Aalto uskoo siltojen rakentamiseen

Touko Aalto arvioi, että Vantaan puoluekokouksesta vihreät saa ”aivan valtavan hyvät eväät” tuleviin vaaleihin valmistautumiseen.
– Eduskunnan päällähän on ollut tavallaan iso pilvi. Se oli ensin tavallaan tämä työmarkkinakysymys ja nyt tavallaan tämä sote-kysymys, Aalto sanoo.
– Vaikka kuinka puhuisi muista tärkeistä asioista, niin ne eivät tavallaan nouse sinne politiikan agendalle.
Aallon mukaan puoluekokous mahdollistaa sen, että vihreät puskee yhtenäisenä porukkana eteenpäin nyt linjattuja pääteemoja eli koulutusta, ilmasto- ja ympäristöasioita, luonnonsuojelua sekä perustuloa. Samalla puolue haluaa haastaa kaikki isot puolueet näissä asioissa.
Aaltoa itseään on kritisoitu hieman näkymättömäksi verrattuna edeltäjäänsä Ville Niinistöön, joka tunnetaan kärkevistä kommenteista. Aalto taas monesti muistetaan lähinnä yksityiselämänsä tiimoilta syntyneistä otsikoista.
Aalto ei kuinkaan aio hakea näkyvyyttä kärjistyksillä. Hän sanoo uskovansa siltojen rakentamiseen, ei polttamiseen.
– Ei siinä auta mikään muu kuin että olen ihan juuri oma itseni ja pikku hiljaa ihmisille tulee tutuksi minun työni ja kädenjälkeni.

—–
Korjattu aiempaa uutista kello 17.10: Kansanedustaja Parviaisen etunimi on Olli-Poika, ei Olli-Pekka, kuten tekstissä aiemmin luki.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic