Lounais-Häme

Vihreiden uusi piirijohtaja: "Meidän pitää saada Hämeessä kuntavaaleihin vähintään sata ehdokasta lisää"

Hämeen Vihreiden uusi puheenjohtaja Anssi Lepistö aikoo pitää yllä hyvää draivia ja trimmata piiriorganisaatiota.
Janakkalalainen Anssi Lepistö aikoo luotsata Hämeen Vihreät rökälevoittoon seuraavissa kuntavaaleissa. Vain omassa porukassa pyöriminen ei tuo lisää äänestäjiä, hän tietää. Kuva: Esko Tuovinen
Janakkalalainen Anssi Lepistö aikoo luotsata Hämeen Vihreät rökälevoittoon seuraavissa kuntavaaleissa. Vain omassa porukassa pyöriminen ei tuo lisää äänestäjiä, hän tietää. Kuva: Esko Tuovinen

– Meillä on ollut Hämeessä jo useamman vuoden todella hyvä yhteishenki ja draivi. Sitä on varmaan nyt lisännyt sekin, että saimme kansanedustajan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ykköstehtäväni on pitää yllä tätä intoa, sanoo Hämeen Vihreiden uusi puheenjohtaja Anssi Lepistö.

Vuoden 2021 kuntavaaleissa Hämeen Vihreät tavoittelee sekä ehdokasmäärän että valtuutettujen roimaa lisäystä.

– Viime vaaleissa meillä oli 221 ehdokasta. Puheenjohtajavalintani jälkeen sanoin, että seuraavissa vaaleissa ehdokkaita pitää olla vähintään 331. Tämä tavoite näyttää tällä hetkellä ihan realistiselta, janakkalalainen Lepistö, 40, kertoo.

– Toivon, että jokaiseen Hämeen kuntaan saadaan vähintään se yksi lisäpaikka ja samalla edustusta kaikkiin valtuustoihin. Hämeessä on vielä joitain kuntia, joissa ei ole yhtään vihreää valtuutettua.

Lepistön mukaan vihreiden toimintaan on saatu houkutelluksi viime vuosina mukavasti uutta väkeä.

– Haluan myös kehittää piiriorganisaatiota niin, että pystymme entistä jouhevammin tukemaan jäsenjärjestöjä ja sitä työtä, jota kunnissa tehdään.

Luvassa on myös lisäpanostuksia puolueelta: toiminnanjohtaja Aleksi Mäntylän avuksi Hämeen Vihreisiin pestataan vuodenvaihteessa toinenkin työntekijä.

Janakkalan paikallispolitiikassa Lepistö on jo vanha jyrä. Menossa on viides kausi kunnallispolitiikkaa.

– Näiden kaikkien vuosien jälkeenkin intoa riittää edelleen. Minulla on pitkä ja monipuolinen kokemus niin kuntavaalien kuin muidenkin vaalien tekemisestä, hän sanoo.

– Lisäksi koen, että asiat, joista yhteiskunnassa tällä hetkellä keskustellaan, ovat sellaisia, joissa tällaisella kokeneemmallakin ihmisellä olisi paljon annettavaa.

Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana Lepistö on ollut peräti viidesti: 1999, 2003, 2007, 2011 ja 2019.

– Teini-iässä mietin hiukan muitakin puolueita, mutta siinä vaiheessa, kun lähdin itse mukaan politiikkaan, puoluevalinta oli jo itsestäänselvyys, hän muistelee.

Häme on ollut vihreille perinteisesti vaikea piiri.

– Olemme jotenkin jääneet pääkaupunkiseudun ja Pirkanmaan välimaastoon. Ehkä tämä on myös sitä hidasta hiljaista hämäläisyyttä. Vihreille on alettu Hämeessä lämmetä pikkuhiljaa samalla, kun vihreiden ajamat asiat ovat vähitellen nousseet lähes kaikkien agendalle, Lepistö pohtii.

– Oman viestin läpimeno riippuu meistä toimijoista. Jos pyöritään vain omassa porukassa, lisäkannatusta tuskin saadaan. Touko Aaltokin on joskus sanonut, että pensaasta pitää poimia jokainen marja. Siitä tässä on kyse: äänestäjien kohtaamisesta.

Yleisesti ottaen vihreiden vaaliponnisteluja edesauttavat ilmastonmuutoksen pysyttely yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä sekä kumpaakin leiriä hyödyttävä poliittinen vastakkainasettelu perussuomalaisten kanssa.

– Vastakkainasettelu synnyttää tietysti lisää keskustelua, mutta toivottavaa olisi, että se keskustelu olisi asiallista ja kuuntelevaa, jolloin asioissa päästäisiin oikeasti eteenpäin. Pelkkä itsetarkoituksellinen, mihinkään johtamaton vastakkainasettelu ei ole kovin hedelmällistä, Lepistö sanoo.

Piirijohtaja kyseenalaistaa myös Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen perinteisen vastakkainasettelun.

– Tietty kilpailuasetelma on toki ihan ymmärrettäväkin, mutta näkisin tämän koko alueen mieluummin yhtenä yhtenäisempänä Hämeenä. Kanta-Häme ja Päijät-Häme eivät ole vihollisia vaan voisivat tehdä enemmän yhteistyötä. Se vaatii monenlaisen vuoropuhelun lisäämistä. FL

Anssi Lepistö

Hämeen Vihreiden puheenjohtaja

40-vuotias janakkalalainen

Janakkalan kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja

politiikassa v:sta 1998

luokanopettaja Myllymäen koulussa Hämeenlinnassa

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic