Lounais-Häme

Vihreiltä kaksi valtuustoaloitetta Jokioisilla

Vihreiden valtuustoryhmä jätti Jokioisten kunnanvaltuustossa kaksi valtuustoaloitetta.

Marjo Ramstadius ehdotti, että Jokioisilla tehdään selvitys maksuttoman varhaiskasvatuksen kuluista ja hyödyistä. Vihreät esittää, että kunta lähtee mukaan viisivuotiaille suunnattuun maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun, jonka toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2018–19. Kokeiluun käytetään 5 miljoonaa euroa valtion rahoitusta.

Aloitteessa todetaan, että tutkimusten mukaan osallistuminen varhaiskasvatukseen ehkäisee syrjäytymistä, tasaa kotitaustaeroja ja tukee myöhempää oppimista ja koulutuspolkua.

– Jo neljällä tunnilla varhaiskasvatusta päivässä päästään hyviin tuloksiin, Ramstadius totesi.

Varhaiskasvatukseen osallistuminen on aloitteen mukaan lapsen etu, ja yksi keino saada lisää lapsia varhaiskasvatuksen piiriin on laskea asiakasmaksuja.

-Maksuton varhaiskasvatus on myös huoltavan vanhemman – usein äidin – etu, sillä tällöin töistä saatavan käteen jäävän palkan määrä on varhaiskasvatusmaksun verran enemmän. Yhteiskunnallisesti tällä on merkitystä sillä, että kannustinloukkujen purkamisen kautta lapsen huoltaja – usein äiti – valitsee kodin ulkopuolisen työn. Tämä lisää etenkin naisten työllisyyttä ja riskiä pudota työelämästä pitkän kotiin jäännin vuoksi.

Ursula Mansikan jättämässä aloitteessa ehdotetaan, että Jokioisten kunta nostaisi ilmaisen ehkäisyn ikärajaa 25 vuoteen saakka ja panostaisi tiedottamiseen lisääntymisterveydestä.

Mansikka muistutti, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL suosittavat kuntien tehostavan palveluitaan nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden osalta. Ministeriön ehdotuksiin on kuulunut myös maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille, mutta toistaiseksi vain muutama kunta toimii aloitteen mukaan suosituksen mukaisesti.

-Maksuttoman ehkäisyn on havaittu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Kunnissa, joissa ehkäisyä tarjotaan maksuttomasti nuorille, raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut merkittävästi ja sukupuolitartuntojen määrä on vähentynyt, Mansikka huomautti.

Vihreiden valtuustoryhmä esittää myös kondomien tarjoamista hormonaalisen ehkäisyn rinnalla.

-Luonnollisesti ehkäisyvastuu pitää jakaa molemmille sukupuolille. Ainoastaan kondomit suojaavat sukupuolitaudeilta.

Kondomeja on jaettava nuorisotaloille, nuorten tapahtumiin, kouluterveydenhuoltoon, oppilaitoksiin ja kutsuntoihin. Maksuttomasta ehkäisystä sekä lisääntymisterveydestä ylipäätään tulee tiedottaa laajasti siten, että tieto tavoittaa nuoret, vihreät edellyttää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic