Lounais-Häme

Viikinkihengellä ja luovuudella kohti maininkeja

On sattuman satoa, että humppilalaisesta Urpolan Kartanosta kehkeytyi viikinkihenkinen matkailukohde. Isäntäparilla on yhä uusia suunnitelmia muhimassa.
Muistatteko, että Humppilan hankkeisiin kuului suurellinen rauta-aikakeskus Midgård, rautakaudesta ponnistava matkailu-, ohjelma- ja hyvinvointipalvelukylä lasitehtaan viereen? Eipä toteutunut.
Vai olisiko sattumalta sittenkin? Urpolan Kartanon isäntäpari, Leena ja Mikko Kylämarkula, on vuosien varrella rakentanut näyttävää matkailukokonaisuutta, jossa viikinkiajalla on keskeinen sija.
Viikinkiteema syntyi vahingossa. 2000-luvun alussa Kylämarkulat alkoivat rakentaa asiakkaita varten vanhan ajan savusaunaa puupölkyistä ja savesta. Virolainen tuttava loihe sitten lausumaan, kuinka rakennus muistutti viikinkiaikojen taloa. Idea oli syntynyt. Kylämarkulat rakensivat saunan viereen takkatuvan ja pesutilat viikinkityylillä, jolloin mielikuva tuli lihaksi.
Kokonaisuus on sittemmin täydentynyt pienellä Helka-viikinkilaivalla kuumakylpyineen ja vajaa vuosi sitten isolla laivasaunalla. 12-metrinen, 1950-luvulla veistetty puulaiva päätyi Pyhärannan ja Turengin kautta Kylämarkuloille kuin tilauksesta saunan tyyssijaksi. Saunojilla on valittavana myös pikkusauna sekä pulahdus lampeen.
Varmemmaksi vakuudeksi teemasta isäntäpari pukeutuu viikinkisauna-asiakkaiden iloksi ja yllätykseksi viikinkiasuihin.
– Peltikypärä on aika hiostava, Mikko Kylämarkula sanoo. Leena myöntää, että asusteille kertyy painoa, kun käätyjä ja solkia riittää. Minkä käytännöllisyydessä häviää, sen asiakkaiden innostuneisuudessa voittaa.
– Puvut herättävät asiakkaissa aikamoista hämmennystä.
Pisteenä iin päällä on viikinkikisailu, jota kartanoväen yhteistyökumppani Erärenki järjestää tarvittaessa ryhmille kuten yrityksille. Pihapiirissä tapahtuvaan kisailuun kuuluu mm. pukkitappelua, nuotion sytytystä teeveden keittoa varten ja jousiammuntaa. Voittaja on ”villein viikinki”.
– Koko ajan on uusia suunnitelmia, Leena Kylämarkula naurahtaa.
– Puhua voi vasta, kun saa niitä valmiiksi, Mikko tuumii. Suunnitelmat liittyvät rakentamiseen ja ympäristöön.
Kesäkuukaudet ovat Urpolan Kartanolle sesonkia, vaikka toimintaa on läpi vuoden kartanon tilausravintolasta saunoihin ja majoitukseen asti. Yritysvierailijoiden lisäksi aluetta suosivat ryhmäretkeilijät, hää- ja syntymäpäiväjuhlijat ja muut juhlijat sekä polttariporukat ja varpajaisväki. Sekä saunoilla että kartanolla on käyttäjänsä.
– Todella harvoin saunavieraat ovat täältä jatkoille baariin lähteneet, Leena naurahtaa.
Saunat lämpiävät joka viikko ja parhaina aikoina useamman kerran viikossa. 
Urpolan Kartano saa heinäkuussa tarjota tilat myös bbq-grillauskurssituksille.
Isäntäpari pyrkii hoitamaan Urpolan Kartanon toimintaa mahdollisimman paljon kahdestaan ruoasta saunanlämmityksiin saakka, mikä vaatii hyvää suunnittelua ja venymistä pitkiin päiviin.
– Tunteja ei lasketa, Mikko lupaa.
– Aika hyvin ajankäytössä on onnistuttu, sanoo Leena, joka hoitaa ohessa myös kangasmyymäläänsä Tilkkutexiä.
Urpolan pihapiirissä vierailijat voivat pistäytyä Tilkkutexin lisäksi nauttimassa tekstiilitaidosta ja muusta taiteesta Urpolan Kutomon galleriassa ja Taidemakasiini Idussa. Kartanon kesäkauden palveluihin kuuluu myös tanssipaviljonki.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic