Lounais-Häme Forssan seutu

Viikko 34 tuo koronarokotukset Forssan seudun yläkouluihin: Tällä viikolla oppilaat saavat mukaansa rokotustiedotteen

Lisätietoa koronarokotuksista on tulossa oppilaille ja vanhemmille koulujen kautta. Forssan seudun hyky lähettää myös suostumuskaavakkeen.
Tietoa Forssan seudun koululaisten rokotuksista on tulossa koteihin koulun kautta tällä viikolla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Tietoa Forssan seudun koululaisten rokotuksista on tulossa koteihin koulun kautta tällä viikolla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Koululaisten koronarokotukset alkavat Forssan seudulla viikolla 34 eli 23. elokuuta lähtien.

Rokotteet annetaan koulupäivien aikana ja piikin 12–15-vuotiaille pistävät kouluterveydenhoitajat.

– Näin se on oppilaille ja vanhemmille sujuvinta, kun lapset voivat piipahtaa rokotuksessa koulupäivän aikana. Kouluterveydenhoitajat saavat rokotuspäiviin apua, sillä tehtävä vaatii aina työparin, kertoo Forssan seudun hykyn perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä.

Modernan rokotteella

Yläkouluikäiset nuoret rokotetaan Forssan seudulla Modernan rokotteella. Syynä on valmisteen helpompi kuljetus ja valmistelu annokseksi kuin Pfizer Biontechin rokotteella.

Rokotteen antaa kouluterveydenhoitaja, mutta apuna hänellä on toinen terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja.

– Mukana on rokottajaryhmämme väkeä, muu rokottaja tai terveydenhoitaja kunnasta. Järjestely vaihtelee hieman eri kunnissa.

Jos oman koulun rokotuspäivä ei poissaolon tai muun syyn vuoksi oppilaalle sovi, hän ei jää ilman rokotetta.

– Sen voi hakea myös vaikkapa Forssan Sortohaan rokotuspisteeltä.

Tiedote matkaan tällä viikolla

Oppilaat saavat koulusta mukaan kotiin vietäväksi tiedotteen rokotuksista. Tällä viikolla jaettavalla kaavakkeella pyydetään myös vanhempien ja nuoren oma suostumus ja sitoumus rokotteeseen.

– Kunhan kaavakkeet palautuvat koululle, tiedämme milloin ja millä määrillä pääsemme rokotukset aloittama. Ajan tehosterokotukseen saa ensimmäisessä rokotuksessa, Lammintausta-Mäkelä lisää.

Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä on yhteensä noin 1 400 12–15-vuotiasta nuorta.

– On vaikea ennakoida kuinka paljon rokotetta menee tuolle ikäryhmälle eli kuinka moni sen heistä ottaa. Siksi halusimme tiedustella asiaa etukäteen.

THL antaa tietoa yleisötilaisuudessa

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

– Jos lapsen ja vanhempien näkemykset eroavat, keskustelua asiasta käydään kotona ja kouluterveydenhoitajan kanssa, Lammintausta-Mäkelä toteaa.

Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Näissä tilanteissa suostumuksen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden lasten koronarokotuksista torstaina 12.8. kello 17.30–18.30.

Verkossa pidettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat alustavat aiheesta ja vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic