Lounais-Häme

Viikko täynnä kilpailuja

Etäältä kaikuu kuulutuksia. Katsomossa on pieniä ryhmiä, jotka ovat kokoontuneet kannustamaan perheenjäseniä ja ystäviä. Monet odottavat omaa vuoroaan. Suorituksille taputetaan innostuneesti ja hyväntahtoisesti.

Ypäjällä vietetään jälleen Hevosopiston Kisaviikkoa, jolloin kilpailemista vasta aloittelevat ratsastajat pääsevät samalle areenalle kokeneiden kisaajien kanssa.

-Kohdeyleisönämme ovat aloittelevammat kilparatsastajat, mutta kaikki ovat tervetulleita. Mukana on ammattilaisiakin, kertoo Ypäjän Hevosopiston kilpailusihteeri Pauliina Pöntinen.

 

Kisaviikko kerää kuusipäiväiseen tapahtumaan yli tuhat ratsastajaa kilpailemaan este-, kenttä-, ja kouluratsastuksessa. Kisaviikolle tullaan kilpailusihteerin mukaan ympäri Suomen.

-Tänne tullaan kaikkialta Oulun ja Maarianhaminan väliltä. Monet yöpyvät täällä ja viipyvät kolmesta neljään päivään. Kolmesataa kilometriä ei monelle ole pitkäkään matka, kilpailusihteeri kertoo.

Tarkoituksena on tarjota harrastajille mahdollisuus harjoitella kilpailemista samoissa olosuhteissa kuin vaativamman tason kilpailijat ja kerryttää samalla kokemusta tulevia kilpailuja varten. Kokemusta ei vielä tarvitse olla; kisaajia neuvotaan tarvittaessa paljonkin.

 

Syksyllä 16 vuotta täyttävä Ada Kalliokoski on saapunut kisaamaan Ulvilasta Rock It -saksanratsuponillaan.

-Tämä on minulle viimeinen ponivuosi, Ada kertoo haikeana.

Palattuaan kouluradalta hän toteaa, että eilen ei mennyt niin hyvin, mutta tänään sujui jo paremmin. Hän harrastaa jonkin verran myös esteratsastusta, mutta pitää eniten kouluratsastuksesta.

-Olen aika perfektionisti. Tässä saa keskittyä – ja on hienoa, kun saan ponin menemään siten kuin haluan, hän toteaa.

Ada kertoo harrastaneensa kisaamista jo kauan.

-Innostuin siitä kunnolla joskus viidennellä tai kuudennella luokalla, hän laskeskelee.

Ylpeä äiti Pia Kalliokoski lisää, että Ada aloitti ratsastamisen jo kolmevuotiaana.

-Naapurissa oli parinsadan metrin päässä hevostalli, äiti kertoo.

Alun perin Ada harjoitteli tallin vanhalla luotettavalla hevosella, mutta Rock It -poni hänellä on ollut jo viisi vuotta. Aika kuluu harrastuksen parissa aika tiiviisti.

-Viimeiset kolme vuotta olen kierrellyt aika tiuhaan kilpailuja. Kaikki vapaa-aika menee tallilla, hän kertoo hymyillen.

Aina hän ei malttaisi pysyä sieltä pois ollenkaan.

 

Kun kysyn suurimmasta kilpailuhaaveesta, Ada miettii hetken.

-Finaali Ponicupissa olisi sikahieno, mutta vaatisi tosi paljon töitä. Ihan parastahan olisi tietenkin junnujen SM-kisat.

Tukijoukoissa mukana on myös Jari-isä, joka tituleeraa itseään joukkueen autonkuljettajaksi, sekä innokas puolivuotias rottweilerinpentu Vinski. Vinski on mukana sosiaalistumassa, ja onkin ihastunut kaikkiin vastaantulijoihin lajista riippumatta.

Seuraavaksi alkaakin perheen kotimatka – tältä erää. Kilpailut, joita varten he tulivat, on nyt suoritettu, mutta Kalliokosket aikovat kiertää hevosmatkailuautollaan vielä muita kilpailuja koko loppukesän ajan.

Hevosopistolla Kisaviikko jatkuu vielä sunnuntaihin asti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic