Lounais-Häme

Viikon Välimerellä siirtolaisia kuljettaneet alukset saapuivat Espanjaan

Valencia
17.06.2018, 20:25

Ulkomaat

Kolme alusta, jotka kuljettivat toissa viikonloppuna Välimereltä pelastettuja siirtolaisia, saapuivat Espanjan Valenciaan sunnuntaina.
Aquarius-laivan ja sen rinnalla kulkeneen kahden Italian valtion aluksen kyydissä oli yhteensä 630 matkustajaa. Espanjan viranomaisten mukaan siirtolaisista 100 on alaikäisiä ja 80 naismatkustajasta ainakin seitsemän on raskaana.
Merellä viikon päivät seilanneet siirtolaiset ovat kotoisin 26 eri maasta, mutta enemmistö heistä on afrikkalaisia. Joukossa on myös ihmisiä Afganistanista, Bangladeshistä ja Pakistanista, Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti.
Espanjassa siirtolaisia oli vastassa noin 2 000 ihmisen avustusjoukko. Hoitohenkilökunta ohjasi raskaana olleet naiset ja muun muassa palovammoista kärsivät matkustajat sairaalaan.
Siirtolaisille annettiin kolme kaavaketta täytettäväksi. Yhdellä niistä voi hakea lupaa oleskella Espanjassa 45 vuorokautta, toisella hakea turvapaikkaa Espanjasta ja kolmannella hakea turvapaikkaa Ranskasta, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Espanjan johtaja David Noguera.

Laiva, jonka matkustajia ei haluttu maihin

Aquarius pelasti siirtolaiset toissa viikonloppuna mereltä Libyan rannikon läheltä.
Ihmisistä tuli poliittinen kiista, sillä sekä Malta että Italian uusi oikeistohallitus estivät Aquariuksen pääsyn maihin ja syyttivät toisiaan humanitaaristen ja EU-sitoumusten rikkomisesta. Osa matkustajista siirrettiin Aquariukselta Italian valtion kahteen alukseen, sillä Aquariukselta oli loppumassa ruoka ennen saapumista Espanjaan. Lopulta Espanja suostui ottamaan laivan vastaan ja on luvannut käsitellä siirtolaisten turvapaikkahakemukset ja tarjota heille ilmaista terveydenhuoltoa.
– Velvollisuutemme on auttaa välttämään humanitäärinen katastrofi ja tarjota turvallinen satama näille ihmisille, toimia ihmisoikeusvelvoitteidemme mukaisesti, sanoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez viime viikolla.
Ranska on lupautunut ottamaan vastaan osan niistä matkustajista, jotka täyttävät turvapaikkakriteerit. Sanchez on kiittänyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronia tarjouksesta ja sanonut, että se on ”juuri sellaista yhteistyötä, jota Eurooppa tarvitsee” tällä hetkellä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic