Lounais-Häme

Viikonloppu oli whippetien juhlaa Mustialassa

Jo kymmenentenä kesänä putkeen pienikokoiset vinttikoirat whippetit ja niiden omistajat täyttivät Mustialan pihamaan yhden viikonlopun ajaksi.

Whippet-Harrastajat ry:n vuoden päätapahtuma, jossa lauantaina kisaillaan erikoisnäyttelyssä ja sunnuntaina Open Show’ssa, kerää joka vuosi satoja whippetejä ja kymmeniä koiranomistajia Tammelaan.

Lauantaina näyttelyissä oli mukana yhteensä 145 koiraa, sunnuntaina 110. Luokkia oli yli kymmenen sekä uros- että narttukoirille niin lauantaina kuin sunnuntainakin.

-Lauantaina oli virallinen Kennelliiton hyväksymä näyttely, jossa jaetaan sertifikaatteja. Sunnuntain epävirallisemmassa Open Show’ssa ei voi tulla valituksi valioksi, joten lauantaina kisailu oli astetta kovempaa, näyttelytoimikunnan sihteeri, pitkän linjan whippet-harrastaja ja -kasvattaja Jarmo Vuorinen sanoo.

 

Kaksivuotias Peetu ei lauantain näyttelyssä päässyt sijoituksille, mutta sunnuntaina irtosi avoimen luokan voitto.

-Yllättihän voitto lauantain jälkeen. Peetu on rauhallinen ja lungi, mutta vapaana siitä löytyy vauhtia, Peetun omistaja, järvenpääläinen Anne Jokivuori kertoo.

Jokivuori on whippetien parissa vielä tuore harrastaja, sillä hänen vanhin whippetinsä on nelivuotias Lenni, joka niin ikään oli Mustialassa mukana.

 

Espoolaisella Sanna Koskella on pidempi tausta lajin parista. Hänellä on ollut whippetejä yli 20 vuotta.

Alun perin Koski hankki whippetin, koska hän halusi helppohoitoisen koiran, joka sopii kerrostaloon.

Siihen whippet onkin täydellinen – kunhan omistaja on valmis lähtemään asunnosta myös ulos.

-Whippet sopii aktiiviselle ihmiselle, sillä ne vaativat aika paljon liikuntaa. Whippetit ovat silti erinomaisia perhekoiria, sillä ne pärjäävät lempeän luonteensa vuoksi hyvin lasten kanssa, Vuorinen selittää.

Whippetit ovat omistajien mukaan helppohoitoisia, ystävällisiä, urheilullisia, sosiaalisia, terveitä ja sopeutuvaisia.

-Ne ovat myös monipuolisia, niiden kanssa voi harrastaa monenlaista, Jokivuori kertoo.

 

Koski saapui Mustialaan neljän whippetinsä kanssa, joista kaksi osallistui näyttelyihin. Nelivuotias Arla on käynyt kilpailuissa koko ikänsä, ja menestystä on tullut.

-Arla on neljän maan muotovalio, ylpeä omistaja sanoo.

Kansainvälisyys onkin vahvasti osa harrastusta.

Tänä vuonna Mustialaan saapui kilpailijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Puolasta ja Latviasta. Kilpailun tuomarit tulivat Italiasta ja Norjasta.

-Meillä on käytännössä aina ulkomaalaisia tuomareita, jotka itse kasvattavat whippetejä. Haluamme tuomareiksi kasvattajia, eikä heitä Suomessa ole kovin montaa. Ulkomailta heitä on helppo löytää, Vuorinen selittää.

Vaikka Arla ja Peetu ovat pärjänneet myös kilpailuissa, ei tulos ole kaikki kaikessa.

-EI tänne menestymisen takia tultu, vaan katsomaan kauniita koiria, tapaamaan ihmisiä ja viettämään mukava viikonloppu, Koski tiivistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic