Lounais-Häme

Viikonloppuna bongataan lepakoita – Havainnointiin ei vaadita erityistä asiantuntemusta

Havainnoista pyydetään ilmoittamaan nettilomakkeella Suomen lepakkotieteelliselle yhdistykselle.
Arkistokuva. Kuva: Leila Oksa
Arkistokuva. Kuva: Leila Oksa

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää heinäkuun viimeisenä viikonloppuna (26.–28. heinäkuuta) kansallisen Lepakkobongauksen.

Sen ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa, puistossa tai lähellä sijaitsevan järven rannassa. Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut, eikä erityistä asiantuntemusta osallistumiseen vaadita.

Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

 

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys haluaa tämän vuoden Lepakkobongauksessa kiinnittää huomiota Suomen lepakkojen moninaisuuteen ja niiden erilaisiin elintapoihin.

Yhdistyksen mukaan mediassa lepakoista puhutaan usein yhtenä lajina, mutta Suomessa on tavattu 13 eri lajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan.

 

Viime vuonna lepakkobongauksessa ilmoitettiin yhteensä 264 havaintoa. Suurin osa (27 prosenttia) tunnistetuista havainnoista oli pohjanlepakoita.

Hämeessä lepakoita pääsee bongaamaan ohjatusti muun muassa Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin järjestämällä retkellä Tuuloksessa Hämeenlinnassa perjantaina 26. heinäkuuta kello 22–00.

Nettilomake havaintojen ilmoittamiseen löytyy yhdistyksen nettisivuiltaFL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic