Lounais-Häme

Viikonvaihde on superviikonloppu monelle yritykselle – "Miljoona euroa liikkuu pelkästään torin ympäristössä"

Forssan seudun matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl kertoo, että Forssaan saapuva päivämatkailija käyttää tutkimuksen mukaan keskimäärin 59 euroa päivässä paikallisiin palveluihin. Yöpyjien summa on luonnollisesti tätäkin suurempi.

Kun viikonloppuna Hakkapeliittatapahtumaan, Holjille ja Pick-Nickiin saapuu jopa kymmeniätuhansia ihmisiä seudun ulkopuolelta, voi huoletta arvioida, että niin sanotun superviikonlopun aikana Forssan seudulle tuotava summa nousee seitsemännumeroiseksi.

-Jos henkilö ostaa Holjille 35 euron rannekkeen portilta, minkä päälle syö ja juo tapahtuma-alueella, yhden ihmisen kulutus voi helposti nousta sataan euroon, Noromies-Wahl arvioi.

Osa rahoista lähtee esimerkiksi muualta tulevien myyjien matkassa viikonlopun päättyessä seudun ulkopuolelle, mutta myös Forssan alueelle jää euro poikineen.

-Kun laskee aitojen sisäpuolella sekä viereisissä ravintoloissa ja kaupoissa käytettävät eurot, miljoona euroa liikkuu viikonloppuna pelkästään torin ympäristössä. Siihen on tietysti laskettu mukaan paikallisten käyttämä raha, Simo Jaakkola Holjien markkinatoimikunnasta sanoo.

Holjilla käy Jaakkolan mukaan toripäivien ja iltatapahtumien aikana kolmessa päivässä noin 20 000 ihmistä, joista seudun ulkopuolelta tulevia on noin 5 000–7 000 ihmistä.

 

Satojatuhansia euroja Forssaan tuodaan pelkästään Pick-Nickiin, arvioi tapahtumaa järjestävän Street Machine Club Forssa ry:n puheenjohtaja Henry Koivula.

Tapahtumassa käy vuosittain noin 30 000 ihmistä, joista Koivulan arvion mukaan ainakin 70 prosenttia eli reilu 20 000 ihmistä tulee seudun ulkopuolelta.

-Sitä on mahdoton arvioida, kuinka paljon yksittäinen kävijä kuluttaa tapahtumassa rahaa, sillä se koostuu niin monesta eri asiasta, kuten romutorimyynnistä, virvokkeista, ruoasta ja meidän omasta paitamyynnistämme, Koivula sanoo.

Sisäänpääsy Pick-Nickiin on ilmainen, mutta pysäköintimaksu kerätään autokunnalta ja tänä vuonna myös moottoripyöriltä.

-Suuri summa siitäkin tulee, kun avoneuvoja on noin 2 500, Koivula sanoo.

Myöskään Hakkapeliittatapahtumaa järjestävä Nuorisoseura Aura ei ole selvittänyt, kuinka paljon tapahtumakävijät keskimäärin kuluttavat rahaa tapahtumassa. Hakkapeliittavastaava Mari Rauhaniemi arvioi, että tapahtuman noin 10 000 päiväkävijästä sekä lauantaina että sunnuntaina noin puolet saapuu tapahtumaan seudun ulkopuolelta.

 

Forssan seutukunnalla viime vuonna tehdyn Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset -tutkimuksen mukaan eniten matkailijoista hyötyvät vähittäiskaupat, joille menee seudulla 45 prosenttia matkailijoiden käyttämästä rahasta.

Tammelan K-marketin kauppias Eino Amonsen toteaa, että sijainti Tammelan keskustassa kerää luonnollisesti eniten Hakkapeliittatapahtuman kävijöitä, mutta myös muut superviikonlopun tapahtumat näkyvät kaupalla.

-Mökkiläiset ovat hyvin liikkeellä käydessään eri tapahtumissa, mikä näkyy meillä siinä, että ruokapuolella kaikkea myydään enemmän, Amonsen sanoo.

-Myynnissä on viikonloppuna merkittävä ihan nousu.

 

Matkailu- ja ravitsemisalan yritykset keräävät tutkimuksen mukaan 38 prosenttia seudulle saapuvien matkailijoiden käyttämästä rahasta, ja korjaamo- ja huoltamoyritysten osuus on 9 prosenttia. Superviikonlopun aikana tänäkin vuonna kaikki seudun hotellihuoneet varattiin loppuun jo hyvissä ajoin (FL 1.8.).

Huoltamoyrityksistä Kartanonkadun päässä sijaitsevan Forssan Nesteen yrittäjä Santtu Saarinen kertoo, että kuluvalla viikonlopulla on yritykselle suuri merkitys.

-Myynti ei ihan tuplaannu mutta melkein. Kelit tietysti vaikuttavat paljon, Saarinen sanoo.

Vaikka Holjat alkoi muutaman sadan metrin päästä Nesteestä jo torstaina, myynti painottuu viikonloppuun. Eniten myydään polttonestettä, ruokaa sekä virvokkeita.

Forssan Autokeitaan Niko Järvi kertoo, että Pick-Nick näkyy heillä jonkin verran sunnuntaina erityisesti pikaruoka- ja virvokemyynnissä, mutta muuten viikonloppu ei paljon eroa normaalista kesäviikonlopusta.

-Paikalliset kuluttavat viikonloppuna varmaan hiukan normaalia enemmän keskustan palveluja, kun taas meillä käydään enemmän ulkopuolelta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic