Lounais-Häme

Viime vuoden viljasato oli pienin 26 vuoteen Suomessa: "Kuiva kasvukausi paahtoi myös nurmia"

Varsinais-Suomessa hehtaarisadot eli 10 000 neliömetriltä saadut satomäärät jäivät eniten keskimääräisistä sadoista.
Viljasato oli huono viime vuonna. Kuvituskuva. Kuva: Mika Kanerva
Viljasato oli huono viime vuonna. Kuvituskuva. Kuva: Mika Kanerva

Vuosi 2018 oli Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan toinen peräkkäinen huono satovuosi Suomen pelloilla. Kuivuus kutisti satoa etenkin Varsinais-Suomessa ja sen lähialueilla. Viljojen ohella myös härkäpavun sato jäi selvästi normaalia pienemmäksi.

– Viime vuoden viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, mikä on 2000-luvun pienin. Edellisvuodesta viljasato väheni viidenneksen. Kuiva kasvukausi paahtoi myös nurmia, mutta syksyn sateet pelastivat nurmirehusadon suurella osaa nautakarja-aluetta. Härkäpapu koki äkillisen ja yllättävän kadon, koska gammayökköset söivät laajoja kasvustoja lehdettömiksi, sanoo tiedotteessa Luken yliaktuaari Anneli Partala.

 

Lue myös: Maatilat saavat kuivuuden aiheuttamista satomenetyksistä pieniä korvauksia

 

Luken mukaan vuonna 2017 sato taas vastaavasti kärsi liiallisista sateista. Varsinais-Suomessa hehtaarisadot eli 10 000 neliömetriltä saadut satomäärät jäivät eniten keskimääräisistä sadoista. Nurmisato jäi puoleen ja viljasadoista leikkautui kolmannes tai neljännes.

Koska Varsinais-Suomi tuottaa viljasta keskimäärin viidenneksen, alueen heikko sato vähentää koko Suomen satoa enemmän kuin muut alueet. Luken mukaan koko Suomen nurmirehusatoa Varsinais-Suomen kuivuus ei suuresti heilauttanut, sillä säilörehusta siellä tuotetaan keskimäärän vain kolme–neljä prosenttia.

 

Luitko tämän: Sadonkorjuu ja syyskylvöt hyvin aikatauluissa – kuivuus verotti satoa varsinkin Etelä-Suomessa

 

Suomen viljasadosta noin kolme prosenttia eli noin 86 miljoonaa kiloa on luomuviljaa. Pääosa siitä on kauraa. Syksyllä 2018 peltokasvien satotiedot kerättiin verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla noin 6 200 maatilalta, joista 660 oli luomutiloja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti