Viimeiset esteet väistyivät: Britannian erosopimus hyväksytään sunnuntaina Brysselissä

Bryssel
24.11.2018, 17:28

Ulkomaat

Britannian erosopimuksen hyväksymiselle ei ole enää esteitä sunnuntain EU-huippukokouksessa.
Kokouksia johtava Donald Tusk kertoo, että hän suosittaa erosopimuksen hyväksymistä sunnuntaina Brysselissä kokoontuville EU-johtajille. Jäsenmaiden kerrotaan olevan yksimielisiä.
Myös Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kertoi lauantaina äänestävänsä brexit-sopimuksen puolesta.
Espanja oli uhannut boikotoida sunnuntain kokousta, jos maalle ei jätetä Gibraltaria koskevaa veto-oikeutta neuvotteluissa tulevasta suhteesta.
Gibraltarista löydettiin lopulta sopu. Lauantaina iltapäivällä Britannian hallitus julkaisi lausunnon, jossa kertoi tulkintansa Gibraltarin asemasta.
Britannian hallituksen tiedottajan mukaan hallitus on valmis jatkamaan kahdenvälisiä keskusteluita Espanjan kanssa Gibraltarista.
Espanjan vastustus ei olisi kaatanut erosopimusta, mutta olisi ollut paha takaisku yhtenäisyyttä vaalineelle EU:lle.

Erosopimus varmistaisi siirtymäajan

Huominen huippukokous käynnistää erosopimuksen virallisen hyväksymisprosessin. Sopimus vaatii sinetin Britannian parlamentilta ja EU-parlamentilta.
Erosopimuksen rinnalla hyväksytään poliittinen julistus tulevasta suhteesta. Se linjaa toiveita ja periaatteita tulevan suhteen neuvotteluille, jotka alkavat Britannian eron jälkeen maaliskuun lopussa.
– Uskon, että olemme viimein löytäneet parhaan mahdollisen kompromissin. — Vaikka kenelläkään ei ole syytä olla onnellinen, haluan korostaa, että tällä kriittisellä hetkellä EU:n 27 maata ovat läpäisseet yhtenäisyyden ja solidaarisuuden testin, Tusk kirjoittaa kutsukirjeessään EU-johtajille.
Jos erosopimus hyväksytään, Britannia saa vähintään vajaan kahden vuoden siirtymäajan.
– Siirtymäajan pidentäminen korkeintaan kahdella vuodella on mahdollista, jos tulevan suhteen neuvotteluihin tarvitaan lisäaikaa parhaasta yrityksestä huolimatta, Tusk toteaa.

May matkustaa jo tänään Brysseliin

Britannian pääministeri Theresa May matkustaa jo tänään Brysseliin, jossa hän tapaa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin sekä jäsenmaita edustavan Tuskin.
EU-maat ovat olleet tarkkoja siitä, ettei erosopimusta enää avata päivää ennen huippukokousta. Epäselvää onkin, mitä May tapaamiselta tavoittelee.
Brittipääministeri tarvitsee joka tapauksessa itselleen selkänojaa, kun hän vakuuttaa brittiparlamentille brexit-sopimuksen olevan paras mahdollinen.
May osallistuu sunnuntain huipputapaamiseen osittain.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic