Lounais-Häme

Viimeisetkin Leopard-panssarivaunut saatiin Suomeen – Panssariprikaatissa noin 30 Leopardia kerrallaan

Ennen käyttöönottoa panssarivaunut "suometetaan" Millogilla.
Viimeiset panssarivaunut saapuivat Vuosaaren satamaan perjantaiaamuna kello 6.45. Kuva: Nea Holopainen
Viimeiset panssarivaunut saapuivat Vuosaaren satamaan perjantaiaamuna kello 6.45. Kuva: Nea Holopainen

Puolustusvoimat on nyt vastaanottanut kaikki sata Hollannista hankittua Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua. Vaunujen viimeinen erä saapui Suomeen Vuosaaren satamaan perjantaina.

Suomi päätti sadan käytetyn Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun hankkimisesta Hollannista vuonna 2014. Ensimmäiset vaunut saapuivat Suomeen toukokuussa 2015.

Parolannummella vuodesta 2016

Varusmieskoulutus uudella vaunukalustolla aloitettiin Panssariprikaatissa vuonna 2016.

Sadasta Leopardista Panssariprikaatin käytössä on kerrallaan noin 30, kertoo Hämeen Panssaripataljoonan komentaja Riku Rantakari.

– Niitä kierrätetään. Osa on aina varastossa ja osa koulutuskäytössä.

Nyt Suomeen saapuneet viimeiset Leopardit ovat Rantakarin mukaan käyttövalmiita vuodenvaihteessa. Ennen käyttöönottoa ne ”suometetaan” eli muun muassa maalataan oikeanvärisiksi Millogilla.

Panssariprikaatin lisäksi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja käytetään Karjalan prikaatissa.

Merkittävää uutta suorituskykyä

– Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuhankintaprojekti on edennyt suunnitellussa aikataulussa ja hyvässä yhteistyössä Hollannin ja kaikkien hankkeeseen osallistuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Hankkeen myötä Maavoimille on muodostunut merkittävä uusi kärkisuorituskyky ja huomattavaa suorituskykyä kohtaamistaisteluun, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Puolustusvoimien tiedotteessa.

LEO2A6-vaunussa on aiempia versioita parempi tulivoima, kehittyneempi ballistinen suoja ja sisäpuolinen sirpalesuojaus sekä johtajan itsenäinen pimeätoimintakyky.

Yksi suosituimmista panssarivaunuista

Leopard-panssarivaunu kuuluu länsimaiden käytetyimpiin taisteluvaunuihin. Se tulee säilymään operatiivisessa käytössä pitkälle ensi vuosikymmenelle.

– Kokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Asevelvolliset ovat olleet motivoituneita uuden kaluston käyttöön, ja koulutetut taistelupanssarivaunumiehistöt ovat päässeet myös testaamaan taitojaan haastavissa ja monipuolisissa kansainvälisissä harjoituksissa kuten Arrow- ja Northern Wind -harjoituksissa, eversti Peltoniemi sanoo.

– On ollut hienoa nähdä, miten lyhyessä ajassa vaunut kyettiin ottamaan operatiiviseen käyttöön ja mikä iskukyky niillä on jo nyt kyetty saavuttamaan.

Leopard-hankinnan kokonaisarvo oli 199,9 miljoonaa euroa. Taistelupanssarivaunujen lisäksi siihen sisältyi varaosia, koulutussimulaattoreita, erikoistyökaluja ja testilaitteita sekä erä ampumatarvikkeita. FL

Suomi hankki Hollannista kaikkiaan sata Leopard-taistelupanssarivaunua.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic