Lounais-Häme

Viinimessut Forssassa: kuulut sommelierit ja harvinaiset viinit tulevat kotikulmille

-Viinimessut maisteluineen ovat aina matkan takana, ja ne on usein suunnattu ammattilaisille. Viinit kiinnostavat kuluttajaakin. Siksi päätimme toteuttaa oman viiniteemaviikon tässä lähellä, perustelee ravintoloitsija Krista Mänttäri Ravintola Vispilästä.

Maanantaina alkavalla teemaviikolla on luvassa erilaisia viinin ympärille kehiteltyjä tapahtumia. Viiniviikon ja -messujen idea on päästä aistimaan ja maistamaan uutta ja yllättävää, mutta myös vanhaa ja kiehtovaa.

Viikon aikana Vispilässä luennoivat myös suomalaiset viinin huippuasiantuntijat, sommelierit Markku Niemi, Joonas Vainio ja Samuil Angelov. Maksulliset maisteluluennot ajoittuvat keskiviikosta lauantaihin.

-On hienoa ja harvinaistakin saada näin kovan luokan tekijöitä luennoimaan ja kertomaan viineistä. Samuil Angelov kertoo viinien ikääntymisestä ja järjestää vanhojen vuosikertojen vintage tastingin, jossa pääsee maistelemaan harvinaisia ja arvokkaita viinejä.

Tavoitteena on, että viiniviikosta tulee jokavuotinen tapahtuma.

-Tammikuulle emme sitä tipattoman vuoksi halunneet, helmikuu tuntui lyhyeltä ja maaliskuu juuri sopivalta. Ensi vuoden tapahtumaan on tarkoitus keksiä jotain uutta.

Mänttäri lupaa, että viiniviikon ohjelma on rakennettu niin, että sisältöä on tarjolla sekä harjaantuneille harrastajille että alkutaipaleella oleville.

-Esimerkiksi keskiviikkona lähdemme liikkeelle aivan alkeista, kun kerron viinien aistinvaraisesta havainnoinnista. Käyn muun muassa läpi sanastoa ja termejä, hän lisää.

Viikon aikana voi luennoilla perehtyä esimerkiksi kesäjuhlien viinien valintaan tai ginien ja erilaisten tonicien yhteispeliin.

Perjantaina Vispilän alakerran Salakapakassa alkavat viinimessut, jossa maahantuojat ja viiniasiantuntijat esittelevät viinejä. Mukana ovat Tampereen viinitukku, Muru Wines ja Vindirekt. Sisäänpääsy on maksuton.

-Tarjolla on todella laaja valikoima, sillä maistettavissa on lähes sata erilaista viiniä. Viinit on valikoitu niin, että suurin osa niistä on helposti hankittavissa Alkon kautta, Mänttäri kertoo.

Kaksipäiväiset messut jatkuvat lauantaina, jolloin Vispilässä järjestetään myös viiniin liittyviä tempauksia. Aistit voi laittaa testiin tai herkistää temppuradalla. Sunnuntaina on tarjolla viinibrunssi.

Viikon aikana listalla on erityinen viinimenu, josta voi valita kahden, kolmen tai neljän ruokalajin illallisen viinisuosituksineen. FL

Ravintola Vispilän viinimessut 19.–25. maaliskuuta Forssassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic