Lounais-Häme Forssa

Viinin tarina kiehtoo Krista Mänttäriä – Jokainen on oman elämänsä viiniasiantuntija

Krista Mänttärille viini merkitsee kiehtovaa tarinaa sen historiasta, tuottajamaan kulttuurista ja maaperän muokkaamasta mausta.
Krista Mänttäri toteaa, ettei viineihin tutustuminen ole snobbailua, sillä viini on proosallisesti määriteltynä maataloustuote.
Krista Mänttäri toteaa, ettei viineihin tutustuminen ole snobbailua, sillä viini on proosallisesti määriteltynä maataloustuote. Kuva: Leena Ruskeeniemi

Aiemmin Ravintola Köökin yrittäjänä ja yhtenä Ravintola Vispilän kolmesta yrittäjästä toiminut Krista Mänttäri mietti, mitä kaikkea yhden naisen yritys voisi tehdä alalla ilman kiinteää ravintolatilaa.

– Olen sittemmin mm. myynyt pieniä italialaisia artesaaniviinejä ja ollut projektiluonteisesti tekemässä Sikke Sumarin Sikke´s -ravintolan avauksen Helsingissä, Mänttäri kertoo.

Mänttäri tekee erilaisia ravintola-alaan liittyviä projekteja ja konsultointia yrityksensä Pore/Vorssan kellari oy:n kautta.

– Poreilla voi missä tahansa.

Viinimaailma avoinna

Krista Mänttäri on opiskellut mm. viinimestariksi, ja vähitellen viinistä on tullut yhä tärkeämpi asia ravintola-alan ammattilaiselle.

– Viinikulttuuri kokonaisuudessaan kiehtoo minua, viinien maku ja miten eri viinit toimivat eri ruokien kanssa sekä se, että viini tuo valmistusmaan kulttuuria ja historiaa mukanaan. Kun avaan pullon, kuuntelen tarinaa viinin takana, Mänttäri kuvailee.

Mänttäri toteaa, ettei viinitietoisuudessaan voi olla koskaan valmis.

– Olen oppinut jotakin ja haen kaiken aikaa lisää tietoa.

Suomalaisen eduksi viiniasioissa Mänttäri lukee sen, että Suomi ei ole rypäleviinimaa.

– Siten emme ole myöskään rajoittuneita omiin tuotteisiimme, vaan koko viinimaailma on avoinna. Ja se maailma on kiehtova, jokaisen maan ja kaikkien maiden eri alueilla tuotetuissa viineissä on omat ominaisuutensa ja makunsa esimerkiksi maaperästä johtuen.

Viini ei ole snobbailua

Viinit kiinnostavat myös perinteisessä työläiskaupunki Forssassa.

– Ehkä viinin maistelua saatetaan silti yhä pitää snobbailuna ja siksi ollaan vähän epävarmoja osallistumaan vaikkapa viinitastingiin. Jokainen on kuitenkin niin hyvä asiantuntija kuin hänen makuaistinsa sanoo. Ei kukaan ole väärässä, Krista Mänttäri toteaa.

Mänttäri järjestää Mainossataman yhteydessä Kehräämön vanhalla valimolla sijaitsevissa Poreen tiloissa kerran kuussa niin viinitastingia kuin pop-up -viinibaariakin.

– Tastingit ovat opastettuja tilaisuuksia jostakin viiniin liittyvästä aiheesta. Jos esimerkiksi haluaa tietää, miksi tietty viini maistuu juuri siltä kuin maistuu, sitä voi opiskella.

Mänttäri kannustaa myös kokeilemaan erilaisia viinejä.

– Aika moni kertoo ostavansa aina samaa merkkiä. Tutusta merkistä ei tarvitse luopua, mutta sen rinnalle voi ottaa toisen viinin, ja miettiä sitten, kumpi oli parempi.

Pop-up viinibaareissa Mänttäri tarjoilee aina kauteen sopivaa suolaista nautittavaksi viinin kanssa. Ystävänpäivänä 14. helmikuuta Poreen tiloissa on luvassa viiniä ja pieniä blinejä.

 

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 5.2.2020. 

Uusimmat

Fingerpori

comic