Lounais-Häme

Viininviljely käy kotipihalla

Perinteisten kesäkukkasuosikkien, petunioiden ja pelargonien, oheen on noussut viime vuosina uusi trendi: hyötykasvit. Jaakkolan puutarhakeskuksen myymäläpäällikkö Sari Metsänoja kertoo, että tomaatti on asiakkaiden ykkössuosikki.

-Mehevää kirsikkatomaattilajiketta voi kasvattaa jopa lasitetulla parvekkeella. Satoa voi odottaa aikaisintaan heinäkuussa, sanoo Metsänoja.

Kesäkukkien valinnassa muuten tärkeintä on miettiä etukäteen, tuleeko kasvi valoon vai varjoon. Hoidokin lannoittaminen jokaisella kastelukerralla takaa onnistuneen ja kauan kukkivan lopputuloksen.

Kotipuutarhassaan tulevia trendikasveja jopa vuosia etukäteen testaava myymälän kauppias Matti Jaakkola suosittelee uutuuksista kiinnostuneille vähemmän tunnettua marjapihlajaa ja vanhan tutun viiniköynnöksen uudempia lajikkeita. Venäjältä kotoisin olevat, parista viiteen metriin kasvavat marjapihlajat sietävät kovia pakkasia ja tuottavat makean sadon.

-Viiniköynnökset vaativat aurinkoisen kesän, mutta ne nauttivat suomalaisen kesän pitkistä päivistä. Osa lajikkeista myös talvehtii kohtuuhyvin avomaalla, kertoo Jaakkola.

Yrittäjä Pekka Palm Palmin puutarhasta Tammelasta kertoo kylmää sietävien orvokkien myynnin olevan jo ohi, mutta muuten sesonki on käynnissä. Esimerkiksi parvekkeelle ja amppeleihin sopivat riippapelargonit ovat kokeneet uuden tulemisen. Amppelibegonioista on myös Euroopassa jalostettu uusia lajikkeita.

-Vanhasta karjalanneidosta on tullut kompaktimpaa ja oranssia versiota lohenpunaisen oheen. Se pärjää aurinkoisena kesänä puolivarjossa, sanoo Palm.

Yöhalloja ei ole esiintynyt, joten kukkia on jo voinut kiikuttaa ulos ja tarvittaessa suojata niitä harsoilla. Suomen sää on kuitenkin tunnetusti arvaamaton.

-Begoniat ja ahkeraliisat kannattaa istuttaa kesäkuussa, jos tulee vielä viileää, puutarhuri suosittelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic