Lounais-Häme Forssa

Viippo ja vene valmiimpina uuteen formulakauteen

Forssalainen kilpaveneilijä jatkaa ainoana suomalaiskuskina F2-luokan MM-sarjassa.
Kalle Viippo on valmistautunut alkavaan F2-kauteen paljon viimevuotista paremmin. Esimerkiksi viime viikolla hän kävi treenaamassa kolme kertaa Tammelan Pyhäjärvellä. Kuva: Tapio Tuomela
Kalle Viippo on valmistautunut alkavaan F2-kauteen paljon viimevuotista paremmin. Esimerkiksi viime viikolla hän kävi treenaamassa kolme kertaa Tammelan Pyhäjärvellä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen kilpaveneilijä Kalle Viippo aloittaa ensi viikolla toisen kautensa rataveneilyn formula 2-luokan MM-sarjassa.

20-vuotias Viippo on tässä toiseksi vauhdikkaimmassa veneluokassa paitsi nuorin ajaja, myös ainoa suomalainen runsaan 30 kuskin joukossa.

Vuosina 2016 ja 2017 F4-luokan MM-sarjassa pronssit saavuttanut Viippo harppasi viime vuonna pykälän päähän F1-kuninkuusluokasta hankittuaan Ruotsista vuoden menestyksekkäästi kilpakäytössä olleen F2-veneen.

Harppaus oli melkoinen, sillä F4-luokassa 60-hevosvoimaisten veneiden huippunopeus pyörii satasen tuntumassa, kun F2-veneet kiitävät kaksi kertaa kovempaa yli 200 hevosvoiman moottoreilla.

Viippo sai ensimmäisenä F2-kautenaan paljon kokemusta, mutta ei toivottuja tuloksia. Hän tuskaili koko kauden veneen sähköongelmien kanssa ja jäi usein lillumaan laineille.

Viippo sijoittui parhaimmillaan Norjan MM-osakilpailussa kymmenenneksi ja päätyi MM-sarjan yhteispisteissä 31 kuskin joukossa sijalle 17.

Itse MM-sarjakin jäi vajavaiseksi, kun kalenterin viidestä osakilpailusta Tanskan kisa peruttiin sääongelmien vuoksi ja kauden finaaliksi suunniteltu Sri Lankan kisa ilmeisesti eurooppalaiskuskien lähtöhaluttomuuden takia.

Kolmen MM-osakilpailun lisäksi Viippo ajoi viime vuonna Euroopan mestaruuskisoissa Liettuassa sijalle 11 ja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Ruotsissa viidenneksi.

Formula 2-luokan organisaatiolla on ollut vaikeuksia löytää isäntiä MM-osakilpailuille, mutta tänäkin vuonna on määrä ajaa viisi kisaa. MM-sarja alkaa ensi viikon lopulla Liettuan Kaunasissa. Seuraavat osakilpailut ovat heinäkuussa Italian Brindisissä, elokuussa Norjan Tonsbergissä ja syyskuussa Portugalin Ribadourossa. Kauden finaaliksi varmistui vasta kesäkuun alussa joulukuinen kisa Abu Dhabissa, jossa Viippo ajoi toissa vuonna Sami Seliön F1-tallin kolmantena kuskina F4-uransa päätöskisan.

MM-sarjan lisäksi Viippo osallistuu elokuussa samaisessa Kaunasissa ajettavaan yhden viikonlopun EM-kisaan.

Siinä Viipon kisakalenteri saattaa ollakin, sillä esimerkiksi PM-kisan järjestämisestä ei ole tullut tietoa.

Suomessa F2-veneille ei ole kilpailuja, kun Viippo siis on sarjan ainoa suomalaiskuski.

– Olisi toki kiva ajaa enemmänkin, mutta tuohon asiaan ei voi oikein vaikuttaa. Pitäisi lähteä aika kauas Euroopan ulkopuolelle kisojen perään, Viippo pohtii.

MM-sarjan yhteen viikonloppuun tulee viisi starttia eli kolmet harjoitukset, aika-ajo sekä itse kilpailu – sillä oletuksella, että kuski ja kone toimivat.

Viippo on vakuuttunut, että tällä kaudella molemmat toimivat.

– Veneen sähköongelmat pitäisi olla takana, kun käytännössä kaikki on pistetty uusiksi. Selvää vikaa ei löytynyt, mutta kaikki liittymät on vaihdettu eikä yhtään vanhaa osaa jätetty.

Painoakin on pudotettu veneestä ja myös kuskista yhteensä yli 30 kiloa.

– Vauhtia ja luotettavuutta on nyt tosi paljon enemmän ja sitä myöten odotuksetkin ovat paljon korkeammalla. Olen nyt paljon paremmin valmistautunut kuin vuosi sitten ja nyt tiedän ylipäänsä mihin pitää valmistautua, korostaa Viippo, jonka mukaan F2-kisoissa on välillä melkoinen villin lännen touhu eri tasoisten ja taustaisten kuskien taistellessa kärkipaikoista.

F2-sarjan mestaruuden voitti viime vuonna italialainen Alberto Comparato, joka jätti toissa vuoden mestarin, Arabiemiraattien Rashed Al Qenzin kakkoseksi.

Viipolla on täksi kaudeksi kova tavoite:

– Yritän päästä kolmen kärkeen. Saa nähdä miten realistinen tavoite se on. FL

Kalle Viippo

Forssalainen 20-vuotias kilpaveneilijä

Seura: Salon Kilpaveneilijät

Aloitti kilpaveneilyn 7-vuotiaana vuonna 2005

Kilpaili SJ15-luokassa 2006-2011, F4-luokassa 2012-2017 ja F2-luokassa 2018 alkaen

SJ15-luokan Suomen mestari 2009 ja 2010.

Formula 4-luokan MM-pronssit 2016 ja 2017. PM-kulta 2015, hopea 2016, pronssi 2015.

Formula 4-luokan Suomen mestari 2012, Viron mestari 2015 ja 2017, Baltian mestari 2017

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic