Lounais-Häme

Viisi ministeriä ja alle prosentin kannatus - historiasta ei löydy vertailukohtaa sinisten tilanteelle

Helsinki
10.08.2018, 14:30

Kotimaa

SDP on puolueista suosituin, kokoomus jatkaa kakkosena porskuttamista ja keskusta toipui hieman alhostaan Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa. Ensi eduskuntavaalien pääministeripeli alkaa hahmottua, mutta tilanne on tasaisempi kuin Suomessa yleensä, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
Hän arvioi, että kolmen suurimman puolueen kannatukset tulevat eduskuntavaaleissa asettumaan muutaman prosenttiyksikön päähän toisistaan.
– Näyttää siltä, että olemme palaamassa kolmen suuren perinteisen puolueen malliin. Eroa on siinä, että suurimmat puolueet ovat pienentyneet. Muutama vaalisykli ja vuosikymmen taaksepäin suurimman puolueen kannatus on usein ollut noin 25 prosenttia, ja yhteensä kolme suurinta ovat saaneet noin kaksi kolmasosaa kaikista äänistä, Jokisipilä kertoo.
Nyt SDP:n kannatus oli 21,2 prosenttia, kokoomuksen 19,8 prosenttia ja keskustan 17,8 prosenttia.
– Vaikka tuleva vaalitulos olisi selväpiirteisempi kuin kannatusmittaukset, yksikään puolue ei tule pääsemään vaaleissa 25 prosentin kannatukseen. Kooltaan tai painoarvoltaan selkeästi itseoikeutettua pääministeripuoluetta ei saada.
Jokisipilän mukaan tämä lisää paineita enemmistöhallituksen muodostamisessa, koska hallitusyhteistyöstä pitää sopia aiempaa kirjavammalla joukolla.

Siniset tekevät huipulle tilaa

Hallituspuolueista täysin ainutlaatuisessa tilanteessa ovat siniset, joiden kannatus on hiipunut 0,8 prosenttiin. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa annettujen kolmen miljoonan äänen pohjalta sinisillä olisi vaaleissa odotettavissa noin 24 000 ääntä eli vähemmän kuin piraattipuolueella viime vaaleissa. Sinisten 18 kansanedustajalla kuitenkin on viisi ministerinsalkkua.
– Historiasta on vaikea hakea vertailukohtaa tälle tilanteelle, koska sellaista ei yksinkertaisesti ole. Jos kampanjoi kansanedustajaehdokkaana niin, että on edellisen vuoden toiminut ministerinä, on aika harvinaista, ettei saisi paikkaansa uusittua. Ministerinä toimiminen takaa jatkuvaa valtakunnallista julkisuutta, Jokisipilä sanoo.
Kannatuslukujen valossa sinisten rivikansanedustajilla on kuitenkin jyrkkä ylämäki kivuttavanaan.
– Ollakseen uskottava kilpailija sinisten pitäisi saada ehdokaslistat täyteen suurimmassa osassa vaalipiirejä, ja se ei ole helppo tehtävä, kun kannatus pyörii prosentin lukemissa. Pääasiassa perussuomalaiset ovat se porukka, joka on ensimmäisenä nappaamassa sinisiltä jääviä paikkoja, Jokisipilä kertoo.
Kyselyssä vihreitä kannatti 13,6 prosenttia, perussuomalaisia 8,7 prosenttia ja vasemmistoa 7,7 prosenttia vastaajista. RKP saa 4,3 ja kristillisdemokraatit 3,8 prosentin kannatuksen.
Taloustutkimus haastatteli 2 500 ihmistä 9.7.-7.8. Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

https://yle.fi/uutiset/3-10343087

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti