Lounais-Häme

Viisi Tähteä: Lähes joka kolmannessa suomalaisoluessa laatuvika laboratoriotestissä

Helsinki
03.07.2018, 14:43

Kotimaa

Noin joka kolmannesta suomalaisesta oluesta löytyi huomautettavaa mikrobiologisessa laboratoriotestissä, kertoo testin teettänyt Viisi Tähteä -verkkojulkaisu.
Tutkituista 33 oluesta kuusi sisälsi oluenpilaajabakteereita, ja neljän oluen valmistusprosessissa oli testin perusteella hygieniapuutteita. Heikoiten testissä pärjäsivät india pale ale -tyyppiset oluet.
– Kahdella kolmesta panimosta on prosessit hanskassa: he käyttävät laboratorioita, pesevät, siivoavat ja desinfioivat kaiken. Ne, jotka jättävät sen tekemättä, aiheuttavat muille alan toimijoille ongelmia. Tämä testi tehtiin sen takia, että panimoiden oma valvonta lähtisi toimimaan, sanoo Viiden Tähden toimituspäällikkö Heikki Kähkönen STT:lle.
Jokainen testin olut oli eri panimosta, ja kaikkia oluita toimitettiin laboratorioon kolme tölkkiä tai pulloa. Mukana oli sekä isoja että pieniä panimoita. Oluista 16 oli lagereita ja 17 erilaisia aleja, kuten vehnäoluita, IPA- ja APA -oluita ja saisoneita. Huomautuksia saaneita panimoita Viisi Tähteä ei kerro, jotta huomio ei kiinnittyisi yksittäisiin panimoihin vaan panimoalan rakenteellisiin ongelmiin.
– Oluiden valmistuksessa laadun tarkkailu on omavalvonnan varassa, ja panimoraukat ovat yksinään vastuussa siitä laadustaan. Toivon, että pienpanimoille saataisiin sellainen sertifikaattijärjestelmä kuin esimerkiksi tilaviiniyrityksillä on ollut 2000-luvun alusta saakka, Kähkönen sanoo.
Valviran ylitarkastajan Markku Keskimäen mukaan valtiovallan valvonta keskittyy nimenomaan turvallisuus- tai terveysriskien tunnistamiseen. Tutkittavia alkoholijuomia haetaan suoraan kaupoista ja niin valmistajien kuin tukkumyyjienkin varastoista.
– Varsinaisia turvallisuusongelmia tulee harvoin. Alkoholijuomissa on sitä, noh, alkoholia, joka estää useimpien taudinaiheuttajien kasvun. Olen usein tutkinut, onko missään päin maailmaa raportoitu esimerkiksi alkoholijuomiin liittyviä ruokamyrkytystapauksia, mutta ei niitä ole, kertoo Keskimäki.
STT ei tavoittanut Panimoliiton tai Pienpanimoliiton edustajia kommentoimaan asiaa.

https://viisitahtea.com/panimojuomat/viisi-tahtea-tutki-lahes-joka-kolmas-kaupasta-ostettu-kotimainen-olut-oli-laadultaan-viallinen/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic