Lounais-Häme

Viisikko Berliiniin - Lounais-Hämeestä ennätysedustus yleisurheilun EM-kisoihin

Forssan seudulta lähtee ennätyksellisen suuri viiden urheilijan joukko maanantaina Saksassa Berliinissä alkaviin yleisurheilun Euroopan mestaruuskisoihin.

Someron Esasta matkasi 1960-luvun alussa maailmalle kaksi kovaa seiväshyppääjää Pentti Nikula ja Kauko Nyström, mutta nyt Esan edustus on ainakin määrällisesti vielä isompi, kun kahden seiväshyppääjän Minna Nikkasen ja Tommi Holttisen lisäksi Suomea edustaa Berliinissä esalaisista myös moukarinheittäjä Henri Liipola.

Kävelijä Aleksi Ojala lähtee neljänsiin aikuisten arvokisoihinsa ensi kertaa kasvattiseurastaan Urjalan Urheilijoista, johon hän palasi viime syksynä Turun Weikoista.

Forssan Salama saa yleisurheilijansa aikuisten kansainvälisiin arvokisoihin yli 20 vuoden tauon jälkeen, kun Janica Rauma alitti 3000 metrin esteissä EM-kisarajan.

 

Edellä mainitusta viisikosta suurimmat odotukset kohdistuvat tänään Saksaan lentävään Aleksi Ojalaan, joka lähtee taivaltamaan viidenkympin kävelyä tiistaiaamuna.

Ojalan paras ja ainoa arvokisatulos tuli vuosi sitten Lontoon MM-kisoissa, jossa hän johtikin kilpailua ja päätyi lopulta 14:nneksi. Ojalan edelle pääsi yhdeksän eurooppalaista, joten tuon tilaston perusteella urjalalaisella on mahdollisuudet tavoitteeseensa.

– Tavoite asetettiin jo alkuvuodesta pistesijoille eli kahdeksan parhaan joukkoon, Ojala ilmoittaa.

Kysymysmerkin Ojalan menestymiselle pistävät tämän vuoden kilpailut. Hänet diskattiin vuoden ainoassa viidenkympin kisassa toukokuussa Kiinassa ja Kalevan kisoissa edellisvuosien 20 kilometrin mestaruudet vaihtuivat keskeytykseen.

– Huippukunto ei ole tänä vuonna vielä irronnut. Tämä on urheilua eikä koskaan voi tietää sattuuko hyvä päivä vai ei, Ojala selittää.

Ojala on kuitenkin optimistinen EM-kisojen suhteen, sillä kesä-heinäkuun kolmen viikon korkean paikan leiri Italiassa sujui hänen mielestään hyvin. Kotimaan helteetkään eivät ole haitanneet harjoittelua.

– Viime aikoina on vähän passailtu harjoituksissa, toteaa Ojala, joka teki viimeisen kovan treeninsä tiistaina.

Hellettä on luvassa Berliiniinkin Ojalan seurannan mukaan yli tai alle 30 astetta sääpalveluista riippuen.

Viime kesänä MM-Lontoossa Ojala piti vauhtia rohkealla taktiikalla.

– Nyt pitää taktiikasta vielä puhua viisasosaston kanssa – jos heitä ylipäätään kuuntelen, tokaisee Ojala, joka Lontoossa tiuskaisi vauhtia hillinneille valmentajille räikkösmäisesti ”tiedän kyllä mitä teen”.

 

Minna Nikkanen lähtee jo kahdettatoista kertaa aikuisten arvokisoihin. Nikkasen parhaat ulkoratojen saavutukset ovat kaksista edellisistä EM-kisoista seitsemäs ja yhdeksäs sija.

Nyt odotukset ovat matalammalla, sillä Nikkasen tämän kesän paras tulos on Kalevan kisoissa hypätty 435. EM-kisapaikan hän lunasti helmikuisella hallihypyllä 445.

Nikkanen tietää, että tiistain karsinnoista selvitäkseen hänen on hypättävä kauden parhaansa.

– Tavoitetteena on parantaa reilusti kauden parasta tulosta, Nikkanen sanoo.

– EM-kisoissa on paljon hyppääjiä 450:n vaiheilla. Paljoa sitä enempää ei finaalin ehkä vaadita, mutta toisaalta vähemmällä ei finaaliin pidä päästäkään, Nikkanen arvioi.

30-vuotias turkulainen kärsi Kalevan kisoissa takareisivammasta, mutta hyppäsi silti kesän parhaansa.

– Nyt on kaikki kunnossa, kunhan pidän jalasta tosin hyvin huolta.

Esan toisen seiväshyppääjän Tommi Holttisen kausi on ollut samanlainen kuin Nikkasella. Holttinen hyppäsi EM-kisapaikan tuoneen ennätyksensä 555 helmikuussa Ruotsissa samoissa kisoissa kuin Nikkanen. Kesällä Holttinen on päässyt parhaimmillaan 536 kesäkuun puolivälissä Saksassa.

– Kilpailuissa on tullut puristamista eivätkä hyvät juoksut ole vielä osuneet. Finaaliin pääsy on EM-kisoissa ainoa tavoitteeni. Siihen tarvitaan varmasti 500, ehkä 560:kin, arvioi Holttinen.

 

Toisen Suomen mestaruutensa moukaroinut Henri Liipola paransi viime vuonna ennätystään yli kolme metriä, mutta tänä vuonna parannusta on tullut vain 16 senttiä kesäkuun lopussa heitetyllä tuloksella 75.47. Neljässä viime kisassaan Liipola ei ole päässyt yli 73 metrin.

– Finaalipaikka on tavoitteena. Siihen tarvitaan 75 metriä tai ehkä enemmänkin, tänään kisamatkalle lähtevä Liipola arvioi.

Moukarin karsinta aloittaa EM-kisat maanantaina iltapäivällä.

 

Vuosia jalkavaivoista kärsinyt Janica Rauma (o.s Mäkelä) on päässyt 32-vuotiaana elämänsä kuntoon. Rauma on parantanut tänä kesänä ennätyksiään kesäkuussa 1000 metrillä, Kalevan kisoissa 5000 metrillä, viime viikonloppuna Lapinlahdella 1500 metrillä ja heinäkuun alussa Unkarissa 3000 metrin esteissä, joissa aika 9.51,88 toi paikan Suomen ainoaksi edustajaksi naisten 3000 metrin esteisiin.

Myös Rauma on asettanut EM-kisatavoitteekseen finaalipaikan ensi perjantain alkuerissä.

– Ei kai sinne muuten kannata lähteä, jos ei finaaliin tavoittele. Eri asia on kuinka realistinen tavoite on. Minulla taitaa olla neljänneksi huonoin aika niistä, jotka EM-kisapaikan saivat, Rauma toteaa.

Rauma muistelee, että edellisissä EM-kisoissa finaaliin pääsi 9.47 ajalla. Tuohon yltääkseen Rauman pitäisi parantaa ennätystään nelisen sekuntia.

– Olisi harmi jos ei pystyisi tekemään ennätystään kauden tärkeimmässä kisassa. Tulos riippuu kuitenkin monesta asiasta kuten vauhdinjaosta, arvioi Rauma, joka tuskin itse lähtee alkuerässä vauhdinpitäjäksi.

Rauma kävi ensi kertaa urallaan korkeanpaikan leirillä kesken kilpailukauden vietettyään heinäkuussa kolmisen viikkoa Sveitsissä.

– Sen perusteella leiri onnistui, että tein 5000:n ja 1500 metrin ennätykseni leirin jälkeen. FL

 

Alueen urheilijat EM-kisoissa:

Henri Liipola Someron Esa, moukari. Karsinta maanantaina klo 17/18.30, finaali tiistaina klo 19.45

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijat, 50 km kävely tiistaina klo 9.35

Minna Nikkanen Someron Esa, seiväs. Karsinta tiistaina klo 20.05, finaali torstaina klo 20.15

Tommi Holttinen Someron Esa, seiväs. Karsinta perjantaina klo 12.15, finaali sunnuntaina klo 20.10

Janica Rauma Forssan Salama 3000 m esteet. Alkuerät perjantaina klo 13.25, finaali sunnuntaina klo 21.15

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti